Får stöd – av handbollsstjärnan

Av: Britt Peruzzi

Publicerad:

För överviktig för försäkring? Eller en frisk 7-åring?

Nu får Melvin stöd från idrottsmän på landslagsnivå.

– Om man bara räknar BMI så klassas även jag som överviktig, säger lagkaptenen i handbollslandslaget.

Det är en väldigt hård linje att driva BMI-mått mot ett barn”, säger Tobias Karlsson, kapten i svenska handbollslandslaget, som själv växte i vågor som barn.
Foto: Jimmy Wixtröm
Det är en väldigt hård linje att driva BMI-mått mot ett barn”, säger Tobias Karlsson, kapten i svenska handbollslandslaget, som själv växte i vågor som barn.

Bandy, fotboll, trädfällning i skogen med pappa... Melvin, 7 år, är ett frisk, aktiv barn – om än huvudet längre än sina jämnåriga kamrater.

Men när föräldrarna nyligen ansökte om barn- och ungdomsförsäkring för sonen fick de nobben av försäkringsbolaget Dina försäkringar på grund av pojkens BMI.

Felaktigt, menar Claude Marcus, professor och överläkare på Rikscentrum för överviktiga barn på Huddinge universitetssjukhus.

– Man ska inte använda BMI på det viset. BMI är ett bra mått i många sammanhang men får inte bli ett enstaka kriterium för bedömning på individnivå.

”Orättvis behandling”

Inte bara försäkringsbolag utan också sjukvården använder sig av BMI för att det är bekvämt, menar han.

– BMI används på helt förkastligt sätt. Istället borde man begära in tillväxtkurvor och se hur längd och vikt förändrats under tiden. Om man ens ska använda denna typ av mått i stället för sund förnuft.

Efter Aftonbladets artikel om Melvin har protester rasat in mot försäkringsbolagets BMI-mått på barn. Bland de som hört av sig finns föräldrar i liknande situationer men också idrottsmän som blivit illa berörda.

– Det är en orättvis behandling och jag hoppas verkligen att Melvin är en stark kille med självförtroende. En sådan bedömning tar ju hårt på alla människor, säger Tobias Karlsson, kapten i handbollslandslaget.

Han var själv en aktiv kille i 7-årsåldern och minns att han vissa år växte mer och vissa mindre.

– Barn utvecklas alltid i vågor. Och om man bara räknar BMI så klassas även jag som överviktig, säger lagkaptenen.

”Blev jätteglada”

Tillsammans med två av sina landslagkamrater grundade han för två år sedan bolaget Inside Sportspartner som förmedlar försäkringar till idrottsmän.

– Vi tyckte det fanns för dåligt försäkringsskydd för idrottare, både på elit- men också barn- och ungdomsnivå.

Efter att ha läst om Melvin erbjöd de i går 7-åringen en olycksfallsförsäkring.

– Vi blev jätteglada över det, säger Melvins mamma Maud Östh som tackar alla som har hört av sig och på andra sätt visat sitt stöd.

– Jag är så rörd. Det känns nästan som att alla i hela världen ringt och stöttat. Alla utom Dina försäkringar.

Publicerad: