Kuba: Det är våra vapen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 23
FOTO: AP och REUTERS

De vapen som Panama beslagtog på ett nordkoreanskt lastfartyg i måndags är föråldrade, defensiva vapen, enligt ett uttalande från Kubas utrikesdepartement.

UD uppger att vapnen ägs av Kuba och att de sänts iväg för att repareras. Det ska bland annat röra sig om luftvärnsvapen, demonterade raketer och två MiG-21-plan – allt tillverkat i Sovjetunionen.

Enligt Panama hittades smuggelgodset under tusentals sockersäckar ombord på Chong Chon Gang. Panamas säkerhetsminister Jose Raul Mulino anser att lasten nu måste undersökas av FN.

– Säkerhetsrådet måste sända experter, sade han.

En talesperson för Panamas regering uppgav att en undersökning av specialister kan ta så lång tid som en vecka.

Vapen från Vietnamkriget

Den internationella försvarstidskriften Jane's Defence Weekly uppgav att ett foto, som Panamas president Ricardo Martinelli postat på Twitter, visade eldledningsradarsystemet "Fan Song" som utvecklades 1957 och användes under Vietnamkriget. I ett uttalande från tidningen hette det dock att tillvägagångssättet tyder på att man försökt att dölja frakten ombord för omvärlden.

Kuba uppger att det rör sig om föråldrade kubanska vapen som sänts iväg för reparation.

Hyllar ingripandet

USA hyllade Panamas ingripande mot det nordkoreanska fartyget, och amerikanska UD erbjöd stöd om sådant efterfrågas. Dess talesman Patrick Ventrell underströk att varje last med vapen eller liknande material till Nordkorea innebär ett brott mot flera resolutioner från FN:s säkerhetsråd.

Det kubanska statliga televisionen har rapporterat om att besättningen gjorde våldsamt motstånd vid bordningen av fartyget och kaptenen uppges ha försökt begå självmord.

TT-Aftonbladet

Publicerad: