Därför är surfplattan ett hot mot ditt barn

NYHETER

Experten varnar: ”Säkerhetstänkandet har inte hängt med”

Foto: Istockphoto

Smarta mobiler och surfplattor gör internet tillgängligt för allt fler svenska barn och hos många föräldrar är det en stor källa till oro.

Ändå är det väldigt få som väljer att skydda sina barns mobila enheter mot oönskade attacker.

– För att skydda barnen på internet är det viktigt att man som förälder är delaktig, säger Johan Jarl, säkerhetsexpert på företaget F-Secure.

Svenskarnas internetbeteende har förändrats radikalt de senaste åren och anledningen stavas naturligtvis smarta mobiltelefoner och surfplattor, segment där både användning och försäljning har ökat dramatiskt.

Men den ökningen har fått konsekvenser som är smått paradoxala.

Å ena sidan har allt fler barn fått tillgång till internet.

Virus har ökat med 50 procent

Enligt marknadsundersökningsinstitutet Gfks globala konsumentstudie, gjord på uppdrag av F-Secure, har 54 procent av barn under 12 år tillgång till internet med en mobil enhet.

Det har medfört att nästan sex av tio föräldrar oroar sig för att deras barn ska komma i kontakt med okända och potentiellt farliga personer på nätet och stort sett alla föräldrar anser att deras barn måste lära sig om farorna på internet.

Å andra sidan är det extremt få föräldrar som har investerat i någon form av skyddsprogram till de mobila enheter som barnen använder, närmare bestämt åtta procent. Detta trots att mobilen och surfplattan, till skillnad från en dator, i stort sett är helt oskyddade.

Och i takt med att operativsystemet Android ökat i popularitet har också antalet attacker med skadlig kod ökat. Bara under första kvartalet 2013 ökade antalet typer av nya virus med 50 procent.

"Okej att vara vän på Facebook"

– Tyvärr har inte säkerhetstänkandet hängt med när vi byter datorn mot mobilen eller surfplattan. De enheterna saknar skydd och det är något som tyvärr hackare och cyberbrottslingar utnyttjar, säger säkerhetsexperten Johan Jarl.

Lyckligtvis är det varken särskilt komplicerat eller dyrt att skaffa ett fullgott skydd till barnens mobila enheter. Du hittar en checklista som räcker långt nedan. och enligt Johan Jarl är det viktigaste att föräldrarna engagerar sig.

– För att skydda barnen på internet är det viktigt att man som förälder är delaktig. Det är faktiskt okej att vara vän med sina barn på Facebook. Sedan är det bra att komplettera med ett säkerhetspaket som skyddar barnens personliga innehåll om mobilen blir stulen och eller attackerad av ett virus, säger Johan Jarl.

ARTIKELN HANDLAR OM