Fängelse för mordplaner mot Lars Vilks

Muhammad Hassan Khalid vsmidde planer för att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.

I dag fick han sin dom.

På torsdagen fick Muhammad Hassan Khalid sin dom av en domstol i Philadelphia i USA. Han döms till fem års fängelse, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Han är den yngste som dömts för terrorbrott i USA. Domen mot honom skulle ha kommit i januari, men sköts upp för en kompletterande psykologisk utvärdering.

Har stöttat terrorister

Muhammad Hassan Khalid fälls för att ha stöttat terrorister. Han har ingått i en konspiration med Colleen LaRose och Jamie Paulin Ramirez, även kända som "Jihad Jane" och "Jihad Jamie". De har sedan tidigare dömts till tio respektive åtta års fängelse.

20-åringen har erkänt sig skyldig till terrorbrott.

Han greps för tre år sedan och tiden han suttit i förvar räknas av från strafftiden, skriver Reuters.

Ville mörda Vilks

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks med profeten Muhammed framställd som rondellhund. Protester spred sig i den islamska världen, och ett pris sattes på Lars Vilks huvud.

Colleen LaRose, Jamie "Jihad Jamie" Paulin och ledaren för terrorcellen har enligt åklagaren tillsammans med 20-åringen smitt mordplanerna på Irland mot Lars Vilks.

Colleen LaRose och Jamie Paulin har tidigare dömts till tio respektive åtta års fängelsestraff. Domen mot 20-åringen har skjutits upp flera gånger, bland annat i avvaktan på ytterligare psykologiska undersökningar.

TT

Publisert: