Nyheter

Dubbelmördare inte allvarligt störd

NYHETER

Dubbelmördaren i Ljungsbro led inte av en allvarlig psykisk störning när han slog ihjäl en pojke och en kvinna förra året, enligt Socialstyrelsens rättsliga råd. Slutsatsen innebär att den åtalade 34-åringen kan dömas till fängelse.

Enligt rättsliga rådet var mannen påverkad av droger som gjorde att han hade "ett psykosnära tillstånd", rapporterar P4 Östergötland.

Rättegången återupptas den 28 april. Linköpings tingsrätt har redan konstaterat att mannen är skyldig men ville ha en grundligare psykiatrisk utredning för att utreda mannens ansvar.

Betyder inte att man är frisk

Att i juridisk mening inte lida av en allvarlig psykisk störning betyder inte att en människa är frisk.

34-åringen ska, enligt rättsliga rådet ha en "antisocial personlighetsstörning med psykopati". Med det kommer en manipulativ förmåga, impulsivitet, en utagerande aggressivitet och "avsaknad av genuin förmåga till ånger och inlevelseförmåga i andra människor".

Ovanpå personlighetsstörningen har 34-åringen också ett omfattande blandmissbruk av droger och alkohol.

"Drogutlöst psykosnära tillstånd"

Det som rådet kallar ett "drogutlöst psykosnära tillstånd" ledde till att han tidvis hade sviktande verklighetsuppfattning och idéer om att han var förföljd. Men trots det anses han ha varit medveten om sitt handlade och vad det kunde leda till.

Det som talar för att det psykosliknande tillståndet var utlöst av droger och inte av sjukdom är att tillståndet klingade av något dygn efter gripandet, alltså när drogerna gick ur kroppen. Vid psykotisk grundsjukdom behövs antipsykotiska läkemedel.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter