Olycksplan var hemmabygge

Åtta personer dog när ett flygplan med fallskärmshoppare kraschade i sydvästra Finland. Nu uppger uppger Finlands flygförbund att planet var ett hemmabygge.

Tre personer, piloten och två passagerare, lyckades rädda sig genom att hoppa fallskärm från planet. Övriga åtta ombord dog när planet kraschade i skogen i sydvästra Finland. Nu uppger Finlands flygförbund att olycksplanet var av typen Comp Air 8.

Levereras som byggsats

Tillverkaren levererar det som byggsats, och kitplanet är populärt eftersom det konkurrerar med färdiga flygplan som har flera gånger högre pris. Fallskärmshopparnas plan var det största kitflygplan som byggts av amatörer i Finland, uppger Finlands flygförbund enligt FNB. Byggprojektet var väl känt bland fallskärmshoppare och flera personer ska ha deltagit i byggandet.

Måste genomgå granskning

Amatörbyggda plan flyger i experimentklass, och ska enligt regelverk för luftfartyg genomgå både teknisk granskning och kontroll.

Polis meddelar samtidigt att de tre som lyckades rädda sig ur planet är män. Bland de döda var två kvinnor och sex män. Alla offren ska vara unga och ha kommit från Birkalandstrakten.

”Föll som en trasa”

Planet slog ner cirka två kilometer från flygfältet.

Ett ögonvittne uppger för Iltalehti att flygplanet "föll som en trasa".

– Jag såg genast att något var fel.

Olycksplatsen ligger i västra Finland, ungefär mittemellan Björneborg och Tammerfors men längre norrut än båda städerna. Avståndet till Tammerfors är tio mil.

TT/Robin Nilsson

Publisert: