Biskopen: Därför valde vi lokalen

Biskop Eva Brunne.
Biskop Eva Brunne.

Att Stockholms stift valde att hålla sin middag i den exklusiva Gyllene hallen i stadshuset förklarar biskop Eva Brunne med brist på lokaler.

– Den kulturella kontexten ökar också samhörighetskänslan.

Efter avslöjandet om Stockholms stifts lyxmiddag i Gyllene salen i Stockholms stadshus har Aftonbladet försökt nå biskop Eva Brunne för en kommentar.

Hon har det yttersta ansvaret för verksamheten i stiftet och var den som bjöd in till den så kallade presidiekonferensen i början av april.

Eva Brunne har avböjt att ställa upp på en intervju men har skickat ett skriftligt uttalande. Hon förklarar att middagen för de drygt 200 deltagarna hölls i den exklusiva Gyllene salen eftersom de inte hittade någon bättre lokal.

– Det finns ett begränsat antal lokaler för så stora sällskap i centrala Stockholm, skriver hon.

– Priset för en middag är ungefär detsamma.

”Ökar samhörighetskänslan”

Aftonbladet har dock vid en snabb koll med några festvåningar i centrala Stockholm hittat ett flertal billigare alternativ. På Münchenbryggeriet på andra sidan Riddarfjärden kostar en trerättersmiddag med vinpaket, lokalhyra och personal knappt halva priset mot vad det gör i Gyllene salen. Ett annat argument som biskop Eva Brunne ger till att vara i Stadshuset är att det finns en viss symbolik i att få sitta och blicka ner mot S:t Jacobs kyrka och Storkyrkan.

– Stadshuset är en del av Stockholms kulturarv och den kulturella kontexten ökar också samhörighetskänslan, skriver hon i sitt uttalande.

Men även på till exempel Münchenbryggeriet ingår en panoramautsikt över Stockholm och dess kyrktorn.

Publisert: