Sålde majblommor – blev bestulen

En 10-årig flicka blev i tisdags bestulen på 240 kronor när hon var ute och sålde majblommor. Enligt polisens signalement bar tjuven en ”Michael Jackson-hatt.”

I tisdags skulle en 10-årig flicka sälja majblommor tillsammans med sina två jämnåriga kamrater i Sandviken. En medelålders man kom fram för att köpa en blomma, men ångrade sig och stal i stället 240 kronor som flickan tidigare sålt för. Det skriver Arbetarbladet. De tre barnen blev chockade och började gråta. På grund av chocken såg de inte vart mannen tog vägen.

”Det är horribelt”

– Det är fruktansvärt och horribelt det som har hänt. Jag har varit i kontakt med eleven och hon mår efter omständigheterna bra. Jag hoppas verkligen att polisen får tag i den som gjort det, säger Heidi Vad-Schütt, Majblomme-kommitténs ordförande i Sandviken.

Händelsen är nu polisanmäld och eftersom mannen vid tillfället ska ha luktat alkohol tror polisen att han eventuellt tagit pengarna och gått direkt till Systembolaget. Enligt Arbetarbladet ska polisen därför gå igenom film från butikens övervakningskamera för den aktuella tidpunkten.

I femtioårsåldern

 Enligt polisens signalement ska tjuven vara en man i femtioårsåldern med ljust, kort hår, mörk skjorta och en ”Michael Jackson-hatt”.

– Jag tycker att det är ett vidrigt brott som har begåtts mot en flicka som gör en fin insats genom att sälja majblommor. Det är bland det sämsta och vidrigaste brott man kan begå, säger

Mikael Hedström, presstalesperson på polismyndigheten i Gävleborgs län.

Han hoppas på att polisen med allmänhetens hjälp ska kunna hitta den skyldige.

– Jag tror och hoppas att folk är vaksamma och hör av sig med tips som leder till att vi hittar honom, säger han.

Inget nytt fenomen

Att barn blir bestulna när de säljer majblommor är inte något nytt fenomen. Enligt Majblommans generalsekreterare Lena Holm inträffar liknande händelser några gånger varje år.

– Det är otroligt tråkigt när det inträffar, men vi har ett ordentligt handlingsprogram. Barnen får det stöd de behöver och ska inte på något sätt känna att de är ersättningsskyldiga, säger hon.

Publisert: