Svenskar i stor barnporrhärva

avVictor Stenquist

Foto: GUSTAV MÅRTENSSON/MAGNUS WENNMAN
Två svenskar pekas ut i stor barnporrhärva. I september besökte Aftonbaldet Filippinerna och träffade en svensk pedofils offer.

Över 700 personer pekas ut i ett omfattande internationellt pedofilnätverk.

Två av de misstänka är svenskar – som fortfarande inte delgivits misstanke om brott.

– De har suttit vid datorer och förmått andra att begå övergrepp mot barn, säger Björn Sellström vid Rikskriminalpolisen.

Operationen kallas Endeavour och har lett till att 733 misstänkta i 14 länder pekats efter att brittisk polis inledde ärendet 2012.

Två av de utpekade finns här i Sverige, men är ännu inte medvetna om att de utreds.

– Det är lite olyckligt för oss att det kommer ut eftersom vi fortfarande jobbar med ärendet, säger Björn Sellström, chef för Rikskriminalens barnpornografigrupp.

Direktsända övergrepp

Utredningen uppdagades av brittiska medier som uppger att 17 britter redan gripits i ärendet, varav 5 redan har dömts.

Internationellt har ytterligare 29 personer gripits, inklusive 11 som misstänks ha orkestrerat brotten.

Själva brotten har bestått i att personer beställt direktsända övergrepp mot barn som de sedan kunnat se på sin dator. Övergreppen har utförts på Filippinerna.

– Vad rubriceringen blir beror lite på vad det är för typ av övergrepp man beställer. Det kan vara stämpling till våldtäkt mot barn eller utnyttjande av barn för sexuell posering, säger Björn Sellström.

Så sent som i september besökte Aftonbladet Filippinerna efter att en man från Hässleholm blivit den förste svensk att fällas i ett ärende med exakt samma tillvägagångssätt som vid den nya härvan.

Från sin dator regisserade 52-årige våldtäkter på sex filippinska småflickor.

Barn har räddats

Operation Endeavour har lett till att 15 barn i åldrarna 6 till 15 år har räddats undan från fortsatta övergrepp.

– Den här utredningen har identifierat några extremt farliga sexualförbrytare som trodde att de kunde komma undan med betala för att barn ska utsättas för övergrepp, säger Andy Baker på polismyndigheten NCA till BBC News.

Den svenska polisen har fått bevismaterial från den brittiska och bedriver nu sin egen utredning mot de två män som pekats ut, men det är oklart om och när det kan bli tal om åtal.

– Vi hoppas det, men vi vet inte. Vi jobbar på det, säger Björn Sellström och fortsätter:

– Det är ett fenomen som är ganska nytt, men det finns ett stort intresse för det. Man behöver inte så mycket mer än en dator, en webbkamera och en internetuppkoppling.

Misstänkta personer finns även i Australien, USA, Frankrike, Tyskland, Kanada, Hong Kong, Nederländerna, Norge, Taiwan, Danmark och Schweiz.