Indien står upp för kvinnorna

NYHETER

Så förändrades landet efter den grymma gruppvåldtäkten för ett år sedan

1 av 4 | Foto: Inför årsdagen av den fruktansvärda händelsen samlas människor mitt i Delhi för att minnas 23-åriga Nirbhaya som gruppvåldtogs så våldsamt att hon dog av sina skador. Namnet betyder ”Den orädda”.

För exakt ett år sen väckte den brutala gruppvåldtäkten som kostade ”Nirbhaya, 23” livet avsky över hela världen.

Nu har kvinnors rättigheter i Indien på allvar ­blivit en politisk fråga.

– Händelsen för ett år sedan engagerade en så mycket bredare del av det indiska samhället, säger aktivisten Supriya Chotani.

Ett ungt par som varit på bio luras att ombord på en buss med sex män med ­löfte om att de ska bli körda till en hållplats nära sina hem.

Men i stället för en trygg hemfärd slås den unge mannen medvetslös med ett järnrör. Sedan turas de sex männen om med att våldta den 23-åriga kvinnan.

Utsattes för tortyr

Hon penetreras också med det järnrör som mannen knockats med. Under kampen mot de sex männen lämnade hon bitmärken på flera av dem. När förövarna är klara efter en timmes färd runt södra Delhi kastar de ut sina offer, halvnakna och svårt skadade, i vinter­natten.

Under timmen på bussen utsattes Nirbhaya för tortyr, bland annat med järnröret, som trasade sönder hennes kropp. Efter tretton ­dagar på sjukhus dog hon, trots vård från de bästa läkarna.

”Den orädda”

Våldtäkten som inträffade den 16 december förra året var inte den första och inte heller den sista våldtäkten i Indien.

Men det var sannolikt den brutalaste som någon hört talas om.

Enligt indisk lag får medier inte namnge våldtäktsoffer, men 23-åringen kallas ofta ”Nirbhaya” (Den orädda).

Hon var en ung ambitiös kvinna som trots enkel bakgrund höll på att utbilda sig till sjuk­gymnast och gick mot en ljus framtid. Det faktumet tillsammans med övergreppets hänsynslöshet väckte enorm folklig vrede och protester runt om i landet. Samlingsplats för rörelsen var monumentet Jantar Mantar mitt i Delhi.

Fler engagerade

Inför årsdagen av händelsen samlas folk åter där för att minnas Nirbhaya. En av dem är Supriya Chotani från Majma.

– Det var en vattendelare. Kvinnorörelsen har alltid diskuterat frågor som sex­övergrepp och mäns våld mot kvinnor. Men händelsen för ett år sedan engagerade en så mycket bredare del av det indiska sam­hället, säger hon till Aftonbladet.

Sjunger kampsånger

Hon hör till det nybildade och genusmedvetna konstkollektivet Majma som tillsammans med ­kvinnoorganisationer och universitet i Delhi arrangerar olika evenemang i mångmiljonstaden under en vecka till minne av förra årets händelse.

Under minnesveckans näst sista dag, i går, sjöngs kampsånger och upp­maningar om inquilaab – revolution – skanderades av de mestadels kvinnliga rösterna runt Jantar Mantar.

Mannens ord är lag

Om kvinnor behöver en revolution så är det på landsbygden i norra Indien, där mannens ord ofta är lag. Där, i flera distrikt, har föräldrar aborterat flickebarn i sådan utsträckning att myndigheter sedan länge ­slagit larm om en kritisk snedfördelning mellan pojkar och flickor. Det var också från dessa landsändar som både de sex gärningsmännen och döds­offret härstammade.

Det senaste året har dock sett flera förändringar i samhället.

Sexbrottslagstiftningen har blivit hårdare och nya larmnummer för kvinnor i behov av skydd har in­rättats. Frågorna är dessutom förstasides­material på ­Indiens ­ledande nyhetsmagasin den här veckan: ”Sex och medhåll” är rubriken på om­slaget till magasinet Open.

”Min kropp, mina regler” heter det på India Today, medan Outlook visar en tecknad sariklädd kvinna som spänner sin biceps till orden ”Tjafsa inte med oss”.

Fyraåriga dottern med

Bland besökarna vid ­gårdagens manifestation finns hemmafrun Shilpi Kumar som tagit med sig sin fyraåriga dotter Shreya. Shilpi Kumar förklarar varför ­dottern fått följa med:

– Jag vill att hon ska lära sig från början att kämpa för sina rättigheter. Förhoppningsvis får hon ett lättare liv än tidigare generationers kvinnor.

Den 23-åriga kvinnan ­dog efteråt

16 december 2012

Sex kraftigt berusade män, en av dem bussförare, ger sig ut i hans buss för att ”festa”, som de ­beskrivit det. Det första offret som hoppar på bussen misshandlas och ­rånas innan han kastas av. Nästa passagerare ombord blir det unga ­paret som varit på bio. Mannen misshandlas svårt, kvinnan misshandlas och våldtas.

29 december

Den 23-åriga kvinnan dör på sjukhus i Singapore med svåra inre skador.

11 mars 2013

Den 34-årige bussföraren hittas hängd i sin häktescell. Oklart om det var självmord eller mord.

3 april 2013

Lagändring med strängare straff för våldtäkt och andra sexbrott. Bland ­annat införs dödsstraff vid speciellt allvarliga fall.

31 augusti 2013

En 17-åring, som enligt en utredning agerat brutalast, döms till tre år i ungdomsfängelse. Hade han varit ett halvt år äldre skulle han ha dömts som vuxen.

13 september 2013

De fyra kvarvarande förövarna befinns vara skyldiga till bland annat våldtäkt och mord. De döms till döden, ett straff som dock ofta omvandlas till livstids fängelse.

Sujay Dutt