Flicka kördes på av två bilar - dog

NYHETER

Sju döda under ovädersdygnet

1 av 49 | Foto: Bussens front kvaddades.

En 16-årig flicka dog efter att ha körts på av två bilar i skånska Hurva.

Enligt uppgift till Aftonbladet skulle hon gena över E22 för att hinna med en buss.

– Det var kolmörkt och extremt halt på platsen, bilisterna hann inte svänga undan, säger ett vittne.

Olyckan inträffade strax för 18 på fredagskvällen.

Ett vittne såg hur två personer försökte att gena över motorvägen för att komma till en busshållplats på andra sidan.

– Då kom det en bil som körde på den första tjejen. Hon kastades flera meter och kördes på av ytterligare en bil, säger vittnet.

Siktförhållandena på platsen var mycket dåliga och dessutom ska vägbanan varit extremt hal.

När räddningspersonalen kom till platsen låg 16-åringen kvar vid vägbanan. De påbörjade återupplivningsförsök på plats, men hennes liv gick inte att rädda.

Tre timmar senare bekräftade Skånepolisen att hon dött till följd av sina skador.

Sju döda

Kvinnan var ett av sju dödsoffer under stormdygnet i Sverige.

I Mora påträffades en äldre dam död tidigt i morse. Kvinnan bodde på ett trygghetsboende i Mora kommun. Ingen uppmärksammade att hon lämnade sin bostad under natten eller morgonen.

- Det är oklart varför hon gick ut, kanske för att hämta tidningen, säger Johan Szymanski, vid räddningstjänsten i Mora.

Kvinnan hittades vid sjutiden på morgonen utanför boendet. Snöfallet var som allra värst under natten i Moratrakten och när hon påträffades var kroppen översnöad.

– Det har nog kommit ungefär två decimeter här i natt.

Räddningstjänst och ambulans tillkallades, men kvinnans liv gick inte att rädda.

Låg död vid vägen

I Karlstad anmäldes en 93-årig man försvunnen vid 08-tiden i morse. Han hade lämnat sin bostad med bara tunna kläder på sig.

En stor sökinsats inleddes på morgonen.

– Polisen gick i stab och sökningarna pågick fram till 13.00, då fick vi larm om att mannen hittats död, säger Stefan Wickberg vid polisen i Karlstad.

Mannen hittades intill ett bullerplank vid E18. Polisen vet inte varför han försvann från sitt hem under morgonen.

Träd över kroppen

På fredagsmorgonen hittades en man i 40-årsåldern död på en liten väg utanför Virestad i Älmhults kommun. Han hade fått ett träd över sig och var död när ambulansen kom. Den livlösa kroppen upptäcktes av en förbipasserande.

Ytterligare en person omkom sedan han träffats av ett fallande träd. Olyckan inträffade vid 13-tiden i Södra Rörum i Skåne. Mannen höll på med ett reparationsarbete i ett skogsområde. Han avled till följd av sina skador, uppger Kristianstadbladet.

Utanför Ystad föll i går två män överbord från ett holländskt fartyg. Sökandet avslutades utan resultat strax före klockan fyra på torsdagseftermiddagen. Sjöfartsverket bedömde då att det saknades förutsättningar att hitta personerna vid liv.

– De ska inte ha flytväst eller överlevnadsdräkt på sig, sade Björn Wrandel, stabsmedlem på Sjö- och flygledningscentralen, till Ystads Allehanda.

Fler offer i Europa

Stormen har nu lämnat Sverige.

SMHI rapporterar att vinden hade sin kulmen sent i går kväll, då orkanstyrkor med 33 meter i sekunden uppmättes både på Halmstad flygplats och i Rynge utanför Ystad.

Nu har vinden börjat avta, men det är fortfarande hårda vindbyar lokalt. I de östra delarna av Sverige förekommer snöfall på många håll.

I Europa har ovädret skördat ytterligare en rad människoliv. I Polen avled tre personer efter att ett träd fallit över bilen de befann sig i, uppger BBC.

Under torsdagen dog en 72-årig kvinna i Danmark, när skåpbilen hon åkte med blåste omkull på Jylland. I Storbritannien dog ytterligare två personer.

SMHI:s varningar

Klicka här för att se senaste uppdateringarna.

Klass 1:
Jönköpings län: Mycket hårda vindbyar

Gotlands län: Mycket hårda vindbyar.
Östergötlands län: Kan komma 5-10 cm snö.
Södermanlands län: Snöfall.
Stockholms län utom Roslagskusten: Snöfall.
Uppsala län utom Upplandskusten: Snöfall.

 Uppsala län, Upplandskusten: Snöfall.
Västernorrlands län: Snöfall.

 Kalmar län, Öland: Mycket hårda vindbyar.

 Skåne län, Österlen: Mycket hårda vindbyar.

 Skåne län, utom Österlen: Mycket hårda vindbyar. Klass

Klass 2:
 Kattegatt: Mycket högt vattenstånd. Når 130-170 cm över medelvattenstånd. De högsta nivåerna i södra Kattegatt, något lägre i Göteborgstrakten.

 Öresund: Mycket högt vattenstånd: Vattenståndet norr om bron är högt hela fredag och når kulmen på ca 150 cm över medelvattenstånd sent fredag kväll, och upp till 170 cm över medel norr om Helsingborg

Förklaringar
Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information via massmedia.
Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information via massmedia.