Tusentals flygresenärer försenade i Storbritannien

1 av 3
NYHETER

På grund av datastrul med flygledningen i Storbritannien är hundratalsflyg försenade och inställda

Bengt Olander från Halmstad är en av tusentals resenärer som fastnat på Heathrow.

– Det var som en myrstack, allt bagage stod överallt, säger han till Aftonbladet.

Datorsstrulet påverkar flygplatser över hela Storbritannien och Irland. Vilket har fått mängder med inställda och försenade avgångar. Heathrow ställde in 228 avgångar i går. 

Enligt BBC berodde det på att flygledarcentralernas telefonisystem brakat i hop.

”Som en myrstack”

Bengt Olander från Halmstad var på väg hem från en semesterresa i USA när han och sambon mellanlandade med Brittish Airwyas på Heathrow i går för transferflyg vidare mot Landvetter, Göteborg. Då hade datastrulet redan inträffat.

– Det var helt otroligt, Heathrow var som en myrstack. Allt bagage stod överallt. Det var enormt mycket folk.

I början stod de i en kö som enligt Bengt Olander var 100 meter lång med fyra personer i bredd. Men efter att de fått beskedet om att de inte skulle kunna ta sig hem lämnade de efter ett par timmar flygplatsen och tog in på hotell i London.

– För oss är det inga större problem, men vi lider med alla barnfamiljer som vi såg på planet, det måste vara jättejobbigt.

Tillbaka i normalläge

Mitt på dagen i går hade brittiska flygledare hanterat 2500 flighter i stället för de normala 3000 en vanlig lördag.

Under söndagen kom systemet i gång igen och den mesta av trafiken går enligt tidtabell, men följdförseningar är att vänta.

– Jag förstår självklart att flygbolagen har fått störningar på sina tidtabeller eftersom flygplanen har hamnat på fel ställen. Det kan ta tid för dem innan deras verksamhet återgår till det normala, säger Juliet Kennedy vid Nats, brittiska luftfartsverket, till BBC.

”Allt går i tid”

Flygbolaget SAS som dagligen har flertal avgångar till och från London och de nordiska städerna säger att deras trafik flyter på som vanligt.

– Vi hade förseningar i går, men vi ställde inte in några flyg. Nu verkar allt gå på tid, vi upplever i alla fall inga problem, säger Henrik Edström, presschef på SAS.

Inte heller Norwegian eller Ryanair har några inrapporterade förseningar från Gatwick och Stansted under söndagsmorgonen.