Skickades hem med sömnpiller - dödade sin fru med hammare

Nu åtalas mannen vid Alingsås tingsrätt

Polisen bedömde att 59-åringen var farlig och i behov av psykiatrisk vård - men läkaren tyckte annorlunda och skickade hem honom med sömntabletter.

Några timmar senare misstänks han ha slagit ihjäl sin fru med en hammare.

Nu åtalas mannen misstänkt för mord.

Det var tidigt på morgonen den 5 februari som polisen larmades till parets bostad i Lerum. När patrullen kom dit bedömdes den våldsamme maken som ”heltokig”.

Han kunde, enligt polisen, vara farlig både för andra och för sig själv. 59-åringen blev därför omhändertagen med stöd av Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT.

Minst 20 hammarslag

Mannen skjutsades till en läkarmottagning och fick träffa en läkare. Men personalen på vårdcentralen gjorde en annan bedömning en polismännen varför de fick gå tillbaka till radiobilen och köra tillbaka mannen till sin bostad.

På eftermiddagen samma dag larmades polisen ytterligare en gång till adressen.

Där fanns 59-åringen, hans hustru som var mycket svårt skadad och deras son. Mannen hade, enligt åtalet, slagit sin hustru i huvudet med en hammare åtminstone 20 gånger.

”Mamma blödde på huvudet”

Kvinnans liv gick inte att rädda, hon avled dagen därpå på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

I dag åtalades 59-åringen vid Alingsås tingsrätt, misstänkt för mord.

Kammaråklagare Ragnhild Brogren har i sin stämningsansökan åberopat förhör med en mängd vittnen, bland annat parets gemensamma son som var hemma när dödsmisshandeln inträffade.

– Jag såg bråk och att mamma blödde jättemycket. Jag såg när pappa slog på mamma med en hammare, han sparkade och puttade på henne. Mamma blödde på huvudet, armarna, överallt men framför allt på nacken. Det var fruktansvärt, jag ville inte att de skulle bråka, säger sonen i polisförhör.

Utöver sonen har flera bekanta till paret, grannar och polis- och ambulanspersonal hörts av polisen.

Ragnhild Brogren har även en omfattande teknisk bevisning mot 59-åringen, bland annat hammaren som hon i sitt åtal påstår är mordvapnet. Ett vapen som hittades av en hundpatrull omkring 20 meter från huset.

Ville skiljas

Enligt vad Aftonbladet erfar ville den mördade kvinnan skiljas från 59-åringen. I september skickade hon sin ansökan till tingsrättren. Eftersom paret hade barn som bodde hemma skulle skilsmässan föregås av betänketid på sex månader.

Men redan efter tre månader drog hustrun tillbaka sin ansökan och i december skrev tingsrätten av målet.

Södra Älvsborgs sjukhus, som öppenvården i Lerum tillhör, har av Aftonbladet tidigare getts möjlighet att kommentera fallet och morgonen den 5 februari när 59-åringen inte omhändertogs utan i stället skickades hem med tabletter

Läkaren vet inte vad han ska göra eller fråga | Dödade Kvinnor
Publisert: