Expert: ”En omöjlig situation”

Tidsfristen mot de proryska rebellerna i östra Ukraina har löpt ut.

Men i regionen finns inga tecken på att de ockuperade myndighetsbyggnaderna kommer att lämnas, rapporterar Reuters.

– Regeringen i Kiev befinner sig i en omöjlig situation, säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet till Aftonbladet.

Jakub Swiecicki
Jakub Swiecicki

I morse klockan 08.00, svensk tid, löpte tidsfristen ut.

Än så länge har ingenting hänt, enligt Reuters reporter på plats, vajar den ryska flaggan fortfarande över polishögkvarteret i staden Slovjansk.

Samtidigt byggs barrikaderna utanför polishuset upp med gummidäck.

Minst 100 proryska separatister har gått till attack mot polishögkvarteret i den östukrainska staden Horlivka, uppger vittnen för Reuters. Ukrainsk tv visas bilder på ambulanspersonal som vårdar personer som skadats i attacken, rapporterar Reuters.

”Omöjlig situation”

Och det återstår nu att se om regeringen i Kiev gör verklighet av uttalandet att skicka 12 000 ukrainska soldater till regionen.

– Regeringen i Kiev befinner sig i en omöjlig situation. Å ena sidan skulle de inte anklagas för att kontroll över landet. Å andra sidan så är det dödsoffer som krävs i en sådan stormning, vilket också kan belasta deras konto. Man kan säga att de skapar förevändningar för ryssarna att gå in. Vilket de har gjort nu, säger säger Jakub Swiecicki, öststatsexpert på Utrikespolitiska institutet.

Om ukrainsk militär sätts in kommer det att leda till ett ”öppet krig”, anser Jakub Swiecicki:

– Jag tror att det blir ett slags gerillakrig speciellt i västra delen, men i hela landet, för att motsätta sig mot ryssarna. Och hur det slutar är en öppen fråga.

Ser ryssar som sina bröder

De ryssar som är på plats i östra Ukraina har skickats dit med buss eller andra fordon, enligt Swiecicki. Och runt 18 procent av befolkningen i östra Ukraina är ryskfödda och militära åtgärder från Kiev kan skapa en problematisk situation.

– Det är många ukrainare som inte vill skjuta på ryssar, som de ser som sina bröder. Men vi har sett många inbördeskrig i forna Jugoslavien till exempel och här kan det utvecklas till samma sak när man tvingas välja sida,antingen är man för Ryssland eller mot det här för ett enat Ukraina. Och det är många som kommer att tvingas till det här, vilket inte är bra, men det är logiken i alla krig, säger han.

”Putin vill göra Ukraina västvänligt”

Regeringen i Kiev måste under dagen fatta ett beslut i om de kommer att skicka soldater till regionen. Och enligt Swiecicki innebär ett försvar av de östra delarna av landet också att de försvarar hela Ukraina mot Ryssland.

– Putins mål att att liera Ukraina som ett västvänligt land. Och han kommer inte att ge upp så länge som det finns en del av Ukraina som är emot det här, de här västvänliga. Men det är öppet för spekulation, säger Jakub Swiecicki.

Publisert: