USA skickar Biden till Ukraina

Ukrainakrisen kan utlösa ett ”gaskrig”.

Oron ökar för Europas energiförsörjning.

Samtidigt beslutade USA att skicka vice president Joe Biden till landet för att gjuta olja på vågorna.

USA:s vice president Joe ­Biden blev så här glad ...
USA:s vice president Joe ­Biden blev så här glad ...

Joe Biden reser till Ukraina i slutet av april. Hans huvudsyfte är att visa USA:s stöd för regeringen i Kiev.

Men vice presidenten kommer också att ta upp frågan om energiförsörjning, Ukraina är helt beroende av rysk gas och landets industrier stannar om president Putin stryper tillgången.

Ska säkra energifrågan

Redan har priset chockhöjts och Ukrainas faktura för redan levererad gas har tiofaldigats till drygt 91 miljarder kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Gasledningarna genom Ukraina är också nödvändiga för leveranserna till Europa och den senaste utvecklingen i relationen till Ryssland hotar miljoner människor.

Biden ska under sitt besök se över hur de styrande i Ukraina kan säkra energifrågan, enligt ett uttalande från Vita Huset, skriver AFP.

”Stänger ner gastillgången”

”Vice presidenten kommer att konsultera i den senaste utvecklingen för att förstärka Ukrainas energiförsörjning på kort och lång sikt”, står det i uttalandet.

Oron för ”gaskrig” ökade också när den ukrainska utrikesministern Yuri Prodan sa att de närmar sig en lösning på energisituationen – men ”i en riktning som är dålig för landet”.

– Vi är troligen på väg mot att Ryssland stänger ner gastillgången, säger han enligt Reuters.

Ryssland uppger att de inte vill stoppa gasleveranserna till Ukraina om de inte måste och att de kommer att ”hedra sitt uppdrag” att försörja EU-konsumenter, skriver Reuters.

Publisert: