Familjen i båtflykt mot Sverige – alla utom Fadi, 24, dog

Människosmugglarna hade lovat en stor båt bara för familjen.

Men på havet mellan Turkiet och grekiska Lesbos tog livet slut för hela Fadi Mansuratis närmsta familj.

– Vi hoppas han nu kan komma hit så han kan få familjens stöd och kärlek, säger Fadis svenske kusin Jimmy Hanna.

Familjen Mansurati var på flykt från Syrien och hade fastnat i Turkiet i över ett halvår när de till slut bestämde sig för att ta en av de mest riskabla vägarna till EU.

– Deras desperation var väldigt hög och i de lägena tar man inga rationella beslut. Deras mål var att komma till Sverige, säger Jimmy Hanna, 31.

Han är kusin med Fadi Mansurati, 24, som på kvällen 17 mars gav sig ut på havet med sin mamma, syster, svåger och deras två barn.

Föll i vattnet

I SVT:s Agenda berättar Fadi Mansurati hur båten båten började ta in vatten. Den var bara fyra meter lång, i stället för utlovade åtta. Och överlastad med 16 personer ombord. Till slut hamnade familjen i vattnet. Han såg sin syster drunkna.

– Till slut, efter en halvtimme, klarade hon det inte längre, utan dog av kylan. Bara min svåger var kvar med mig, och vi hade flytvästar på oss. Vi flöt i vattnet, men när min svåger insåg att hans fru, svärmor och barn hade dött så simmade han bort, tog av flytvästen och drunknade, säger Fadi till Agenda.

När svågern försvunnit bestämde sig även Fadi för att ta sitt liv då han förlorat hela sin närmsta familj.

– Men han lyckades aldrig, då hans händer var för frusna så han fick inte av sig västen. Till slut blev han räddad ur vattnet, säger Jimmy Hanna till Aftonbladet.

Jimmy och hans mamma åkte redan dagen efter ner till Lesbos för att hjälpa kusinen med att få familjen begravd. Jimmy har sedan dess farit tillbaka för att hjälpa Fadi att försöka få komma till Sverige. Till Syrien kan Fadi inte återvända.

– Jag har inga kvar – min mor, min syster, hennes man och deras barn omkom. Och jag har inga kvar i Syrien. Mina morbröder, farbröder och mostrar finns i Sverige. Därför måste jag till Sverige, säger Fadi i Agenda.

Vill komma till Sverige

Han bor på ett flyktinggruppboende på Lesbos och Jimmy har hjälpt till med asylansökningen som skickats till svenska Migrationsverket.

– Allt annat än att han skulle få komma hit vore hemskt. Det är så hemskt och jag är orolig för hans säkerhet, för just nu är han väldigt skör.

Samma väg som Fadi och hans familj tog väljer över 3 500 flyktingar varje år och ju mer värmen ökar desto större blir flyktingströmmen, enligt Agenda.

Fotnot: Agenda sänds i SVT klockan 21.15 på söndagskvällen.

Publisert: