Havsnivån extremt hög av stormen

1 av 50
NYHETER

MALMÖ. Havsvattnet flyter på gator i Malmö.

Stormen Sven har höjt vattennivån två meter över det normala mitt i staden.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det här är mycket värre än under Simone, säger Torbjörn Anderson, ansvarig för broar, Malmö stad.

Foto: Aftonbladets reporter Susanna Nygren och fotograf Krister Hansson i Malmö.

De meterhöga vågorna slår upp på trottoaren och havsvattnet rinner iväg längs med gatan. Vi står vid Universitetsbron ett stenkast från Malmö högskola. Broansvariga jobbar intensivt med att försöka rädda brons hydralik och har stängt av bron av säkerhetsskäl.

– Träbeläggningen på den kan lossna och flyga upp och slå ihjäl förbipasserande. Dessutom är det så mycket vatten att bilister kan få vattenplaning, säger Torbjörn Anderson.

”Långt värre”

Vattennivån har stigit längs med kusten utanför Malmö hela dagen och verkar fortsätta stiga. Enligt Anders Kindberg på Räddningstjänsten syd låg nivån på cirka 125 centimeter över det normal vid den senaste mätningen. Det var klockan 14.00. Vid 22-tiden när vågorna slår upp över Universitetsbron är Torbjörn Andersson säker på att havsnivån är mer än två meter över det normala.

– Vinden blåser in vattnet mot land på ett helt annat sätt än under förra stormen Simone. Det här är långt värre, säger Torbjörn Anderson.

”Kan inte pumpa undan vattnet”

I Västra hamnen flyter vattnet över vågbrytarna och havet har tagit sig in på rekreationsområdet Ribersborg.

– Det är som ett nytt hav har bildats på Ribersborgsfältet. Det är ganska coolt, säger Gustav Jahrén, som bor i närheten.

Räddningstjänsten står handfallen inför vattenmassorna eftersom stormen har härjat under en så lång tid. Man kommer inte börja pumpa innan vinden har lagts sig, vilket ska ske senare i natt.

– Problemet är att vi inte kan pumpa undan vattnet. Vattnet har stigit upp så mycket att dagvattenbrunnarna redan är fulla, säger Jerry Görnerup, Räddningstjänsten syd.