”Anser att det är rätt att ta till våld”

1 av 5 | Foto: Här syns nazisterna anfalla demonstrationståget.
NYHETER

Svenska motståndsrörelsen har haft nära 560 aktiviteter – bara i år.

Många av dem med våldsamma inslag.

– Det här är nazister som anser det rätt att ta till våld för att vinna kampen för ett nationalsocialistiskt styre, säger Anna-Sofia Quensel på Stiftelsen Expo.

Antirasistiska stiftelsen Expo har sett hur Svenska motståndsrörelsen, SMR, blivit allt mer aktiv.

– Sedan 2008 och framåt såg vi att det gick neråt. Tills förra året. De högerextrema och främlingsfientliga gruppernas aktiviteter ökar överlag, säger Anna-Sofia Quensel, researcher på Expo.

Expo har utifrån SMR:s egna aktivitetsrapporter kunnat se att gruppen genomfört nära 560 aktiviteter hittills i år. Det kan jämföras med de 200 år 2008.

Dömd för dödsmisshandel

Det handlar om allt från att sätta upp flygblad och affischer på stolpar och anslagstavlor, till manifestationer och rena attacker.

På årsdagen av Kristallnatten i år, 9 november, höll SMR en stöddemonstration för grekiska nazistpartiet Gyllene gryning.

Nu har organisationen tagit på sig ansvaret för attacken mot den antirasistiska demonstrationen som hölls i Kärrtorp i Stockholm i förrgår.

Svenska motståndsrörelsen har funnits sedan 1997 och har sina rötter i den kortvariga högerextrema grupperingen Vitt Ariskt Motstånd, VAM. Flera medlemmar i dåvarande VAM och nuvarande Svenska motståndsrörelsen har dömts för brott. Bland dem finns SMR-ledaren Klas Lund, dömd för dödsmisshandeln av en 21-årig man 1986 och bankrån.

”Våldsbejakande”

När den syndikalistiske fackföreningsmannen Björn Söderberg mördades 1999 kunde polisen koppla dådet till aktivister med band till Svenska motståndsrörelsen.

Rörelsen är också aktiv på nätet, genom sajten Nordfront.

Hur många som är medlemmar i SMR är svårt att avgöra, enligt Expo.

– Det här är absolut inget parti. Det är en våldsbejakande militant grupp som är nazister, säger Anna-Sofia Quensel.