Ta ett snack med Aftonbladet

NYHETER

Kalle Anka eller Åsa Linderborg? Tomten eller Alex Schulman?
Valet är ditt. På julafton lämnar Aftonbladets profiler firandet för att prata med läsarna i en tolvtimmars-chatt.
– Vi kan chatta om vad som helst.

Jag är van och beredd på de flesta samtalen, säger Robert Aschberg.

Mellan klockan 09 och 21 på julafton chattar Aftonbladets största profiler med läsarna på aftonbladet.se. Klappar, mat, julfirande, Kalle Anka, gröt eller kvantfysik – ämnet bestämmer du som läsare.

Chatta med Aftonbladets profiler – hela julafton:

09.00 Peter Kadhammar

Nyhetskrönikör och världsreporter, chattar om varför julklappar är viktiga, varför julen är årets bästa helg och allt annat ni vill prata om.

09.30 Jens Peterson

Filmredaktör, chattar om filmjulen, årets största biohelg i Sverige. I år med Hobbit och tre svenska julpremiärer. Vilka är de bästa filmerna som utspelas i juletid? Vilken var den största besvikelsen när det var dags att öppna paketen en jul på 1960-talet?

10.00 Johanna Frändén

Sportreporter och krönikör. Chattar om (nästan) allt ni undrar över, det tenderar att bli internationell fotboll, Zlatan Ibrahimovic och utlandsboende, men överraska mig gärna.

10.30 Tomas Ros

Programledare Sportbladet Show och hockeyidiot. Ser fram mot OS i Sotji och hoppas Tre Kronor får ett fantastiskt mästerskap.

11.00 Hanna Olsson

Samhällschef på Aftonbladet, firar jul i Norrlands inland och har lovat att ta ledigt från Twitter precis hela julveckan. Kollegorna tror att det blir omöjligt. Hon chattar helst om politik, sociala medier och världens bästa julfilmer.

11.30 Wolfgang Hansson

Utrikeskommentator, chattar om kriser runtom i världen, goda nyheter mitt i alla blodiga konflikter och den mest imponerande ledare som han träffat.

12.00 Oisín Cantwell

Nyhetskrönikör, chattar om i princip allt läsarna kan tänkas vilja prata om, men undviker i möjligaste mån människor som inte begriper att Bob Dylan är en utomordentlig sångare.

12.30 Ronnie Sandahl

Kolumnist och filmregissör, chatt-avslöjar varför han har atomångest precis hela julhelgen och utlovar dessutom åtminstone tre bra skäl till varför du trots allt ska se "Love Actually" i år också.

13.00 Jan-Olov Andersson

Film- och tv-recensent, chattar om årets bästa filmer och tv-program, men är inte främmande för att ha åsikter om vad som helst inom populärkulturen.

13.30 Johan Hakelius

Kolumnist, journalist och författare, Stockholm.

Man skulle kunna tänka sig att prata om jul och traditioner med läsarna. Kanske också om bra julfilmer och julböcker.

14.00 Robert Aschberg

Det är egentligen de som ställer frågor som bestämmer vad jag ska chatta om, men vi kan chatta om vad som helst. Jag har i snart tre år chattat med folk i radio om precis allt möjligt, så jag är van och beredd på de flesta samtalen.

14.30 Markus Larsson

Musikrecensent och krönikör, chattar bland annat om årets bästa musik, tidernas värsta och bästa bjällerklang och julhelger som gick åt fanders.

15.00 Åsa Linderborg

Jag är öppen för att chatta om allt. Jag har dock fått den märkliga tiden att jag ska chatta när det är Kalle Ankas jul. När jag chattar är det mycket högerextremister som skriver så antar att de kommer att dyka upp även då men det är inget jag hoppas på. Men jag kan tänka mig att chatta med dem som sitter ensamma och inte har några barn att titta Kalle Anka med.

15.30 Zandra Lundberg

Nöjesreporter och krönikör, chattar om ångestfesten julen. Hur det känns när föräldrarna är packade och välter granen medan man försöker hålla modet uppe framför Kalle Anka, men egentligen bara vill gråta.

16.00 Alex Schulman

Jag låter gärna läsarna bestämma vad vi ska chatta om, jag kan chatta om allt möjligt men om det vill så delar jag gärna med mig av mina extraordinära julmatstips.

16.30 Staffan Heimerson

Kolumnist, korad till Årets Journalist 2013, ofta benämnd "världsreportern", bosatt i Provence. Har ett gott liv med hustru och tre katter.

Saknar min fotografkompis Niclas Hammström som är kidnappad i Syrien.

Gillar mat, recept, krogar, drycker, råvaror. Odlar oliver. Kommer med ny matbok om några månader.

17.00 Per Bjurman

New York-korrespondent och NHL-skribent, chattar om den påegående NHL-säsongen och julen i New York.

17.30 Elisabet Höglund

Kolumnist på Aftonbladet med politik och samhällsfrågor som främsta prioritet. Jag chattar gärna om mitt

långa liv som journalist, vad jag tyckte mest om att göra, hur viktigt det känns att skriva och få delta i debatten och kanske kunna

påverka. Jag chattar också gärna om hur jag ser fram emot att skriva en deckare, att vara med i På spåret men också om hur det är att efter en långvarig och livshotande sjukdom komma tillbaka till livet.

18.00 Jennifer Wegerup

Krönikör och programledare, chattar om sina bästa - och värsta - Zlatan-minnen samt livet som korre från åren i London till Rom vidare till Milano och nu Paris. Och, inte minst, om varför det måste vara halländsk grönkål på julbordet".

18.30 Patrik Lundberg

Kolumnist, chattar om vegetariska julbord, Love Actually och hur man överlever den oxtokiga mellandagsrean.

19.00 Carina Bergfeldt

Nyhetsreporter och kolumnist, chattar om året som gått och sin kommande reportageresa till Tchad, Burundi och Swaziland."

19.30 Mats Wennerholm

Hockeyreporter och krönikar, som har en av vinterns få hockeyfria dagar. Åker till Malmö och JVM redan på annandagen och sedan väntar OS i Sotji, SM-slutspel och VM i Vitryssland. Tar alla dessa turneringar och matcher död på hockeyn?

20.00 Lena Mellin

Inrikespolitisk kommentator och ställföreträdande ansvarig utgivare, chattar om politik, EU-valet, riksdagsvalet och publicistik, särskilt Aftonbladets.

20.30 Peter Wennman

Aftonbladets fotbollskrönikör i London, chattar gärna om hjältar han mött, golfklubbor han slagit sönder, matcher han sett, pytt-i-pannor han stekt och pubar han besökt. Samt givetvis gamla tröjnummer i Brynäs.

Robert Aschberg, 61, journalist och programledare, Stockholm:

Vad vill du chatta om?

– Det är egentligen de som ställer frågor som bestämmer detta, men vi kan chatta om vad som helst. Jag har i snart tre år chattat med folk i radio om precis allt möjligt, så jag är van och beredd på de flesta samtalen.

Hur ser en bra jul ut för dig?

– Det är att få vara lite med familjen. Annars blir jag mindre och mindre julig för varje år så jag ligger inte direkt vaken dagen innan julafton och undrar vad som finns i paketen. Men annars lite god mat och dryck och att få träffa familjen. Jag jobbar annars så mycket och hinner inte träffa dem.

Hur kommer du att fira jul i år?

– Jag ska fira jul med barnen och barnbarnen. Julafton blir ute hos barnen men jag kommer även att vara ute på landet.

Johan Hakelius, 45, kolumnist, journalist och författare, Stockholm:

Vad vill du chatta om?

– Ja, man skulle kunna tänka sig att prata om jul och traditioner med läsarna. Kanske också om bra julfilmer och julböcker.

Varför är det viktigt att möta läsarna just på julafton?

– Det är en dag som ju handlar om rätt mycket, som att minnas att vi är satta på jorden tillsammans och att vi måste sköta våra affärer tillsammans. Julafton kanske är ett tillfälle att stanna upp och reflektera med varandra hur man firar jul tillsammans.

Hur ser en bra jul ut för dig?

– Nu är det som så att vi har barn som är så stora, så det viktigaste blir att träffa dem på ett sätt som man inte gör till vardags. Utöver detta firar vi en väldigt traditionell jul där vi äter en längre julmiddag. Vi tar det ganska lugnt, sen går vi på midnattsmässa också.

Hur kommer du att fira jul i år?

– Precis på det sättet som jag beskrev i den förra frågan. I år firar vi dock först i Stockholm och sen i Skåne på ett ställe på Österlen.

Alex Schulman, 37, journalist, bloggare och programledare, Stockholm:

Vad vill du chatta om?

– Jag låter gärna läsarna bestämma, jag kan chatta om allt möjligt men om de vill så delar jag gärna med mig av mina extraordinära julmatstips.

Hur ser en bra jul ut för dig?

– Stillsamhet. Det har varit så mycket släktingar under tidigare jular och därför skulle man bara vilja fira med egna familjen. Ju mindre stoj desto bättre är det.

Hur kommer du att fira jul i år?

– I år ska jag bara vara hemma och fira med familjen, sen den 27 december åker vi på semester till Thailand under tio dagar.

Åsa Linderborg, 45, kulturchef på Aftonbladet, Stockholm:

Vad vill du chatta om?

– Jag ska chatta när det är Kalle Ankas jul, så jag räknar med frågor från skilsmässoföräldrar som sitter utan barn. Jag räknar även med att högerextremisterna hör av sig, det brukar vara rassefestival när jag chattar.

Varför är det viktigt att möta läsarna just på julafton?

– Det är många som sitter ensamma eller helt skiter i julen, och de pratar jag gärna med. Aftonbladet är en tidning som håller i gång alla dagar på året, vi tar ju inte ledigt bara för att det är julafton. Det är många som hinner engagera sig just under storhelgerna.

Hur ser en bra jul ut för dig?

– Att alla blir glada för julklapparna. Mycket Jansons festelse. På kvällen spelar vi spel och dricker grogg.

Hur kommer du att fira jul i år?

– Eftersom hela min familj i flera led består av skilsmässobarn, så blir det väldigt mycket logistik. På mammas sida firar vi på juldan, enligt rysk tradition. Mycket mat, dryck och skapligt med grova visor.