Unga lockades med blufflöften till utbildning

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM
Adelina Konxheli, Mikel Constantin och Buqe Krasniqi.

NYHETER

Hundratals svenska ungdomar skulle lockas till att bli soldater.

Men de kommer inte att få den utbildning som Arbetsförmedlingen lovat.

– Folk har tackat nej till jobb för det här, säger Buqe Krasniqi, 20.

På pappret ser samarbetet mellan Arbetsförmedlingen och Försvarsmakten ut som en lyckosam satsning – för alla parter.

Arbetslösa ungdomar som inte klarat att få betyg i alla kärnämnen på gymnasiet kan gå en förberedande militärutbildning (FMU) på tio veckor – där de samtidigt får läsa upp sina betyg.

Efteråt kan de söka den grundläggande militärutbildningen (GMU), även kallad soldatutbildningen, hos Försvarsmakten och på så vis kunna få en anställning där.

Men så ser det inte ut att bli för ett flertal av deltagarna vid Sjöstridsskolan i Karlskrona och Försvarsmedicincentrum i Göteborg.

Fick bara välja ett ämne

Många av dem hade inte behörighet i något av kärnämnena när de hörde talas om FMU hos Arbetsförmedlingen. Ändå fick de löftet att de kunde läsa upp alla kärnämnen de inte hade betyg i.

Men när eleverna väl började på utbildningen kunde de bara välja ett kärnämne.

– Jag fick informationen att jag kunde läsa alla kärnämnen jag behövde. Men jag blev tvungen att välja, så det blev svenska. Jag hoppas att jag klarar av det. Det är ju omöjligt att vi skulle hinna läsa flera kärnämnen på deltid på tio veckor, det borde Arbetsförmedlingen ha förstått när de informerade oss. Folk har sagt nej till jobb för att de trodde att de skulle få utbildning, säger Buqe Krasniqi, 20, från Malmö som går på utbildningen i Karlskrona.

”Inte möjligt”

Lernia, som har fått uppdraget att hålla i den civila utbildningen i Karlskrona, säger att de aldrig lovat att eleverna skulle gå ut FMU:n med färdiga gymnasiebetyg.

– Att inhämta en hel gymnasiekurs på tio veckors halvtidsstudier är inte möjligt, säger verksamhetschefen Per-Olov Lindgren.

Många elever är besvikna över löften från Arbetsförmedlingen – som visat sig vara bluff.

När kompanichefen Johnny Landgren märkte av besvikelsen kallade han till krismöte med Arbetsförmedlingen:

– Det är uppenbart att informationen har brustit här, säger han.

”Är besvikna”

Adelina Konxheli, 21, från Malmö deltog på mötet, där det bland annat diskuterades om deltagare skulle få ersättning för att de tackat nej till jobb.

– Vi fick prata med Arbetsförmedlingens representanter, de har gett alla helt olika information inför att utbildningen började. Folk har blivit lovade saker och är besvikna.

Spänningen på skolan har ökat. I helgen utbröt ett bråk.

– Det var tumult i lördags kväll som det kan bli bland ungdomar ibland. Vakthavande löjtnant avbröt det. Det blir lite så att motivationen skiljer mellan eleverna, om de ändå har svårt att fixa kärnämnet kanske de gör något annat en lördagskväll, säger Johnny Landgren.

Beklagar missförståndet

Även han är besviken.

– Vi har lagt resurser och tid på det här. Då är vi måna om att det blir bra förstås.

På Försvarsmedicincentrum i Göteborg började FMU:n senare, och kompanichefen Peter Loewenstein berättar att man varit beredda på elevernas oro.

– Vi har kunnat fånga upp oron och de missriktade förväntningarna bra här tycker jag.

Soledad Grafeuille, biträdande avdelningschef på Arbetsförmedlingen och den ansvariga för projektet, säger att hon beklagar missförståndet.

– Vi har ingen avsikt på något sätt att lura ungdomar. Det går inte att läsa upp fyra kärnämnen på tio veckor deltidsstudier. Det har aldrig varit avsikten att säga det.

Publicerad: