Sarinkemikalie såldes till Syrien – av britterna

Publicerad 2013-09-08

Brittiska regeringen godkände export av natriumfluorid

Brittiska företag har under flera år levererat kemikalier som krävs för att framställa sarin till Syrien.

Med regeringens godkännande.

Brittiska Mail on Sunday avslöjar i dag att den brittiska regeringen godkänt fem exporttillstånd för natriumfluorid mellan 2004 och 2010. Under åren har ämnet sålts till Syrien.

Kemikalien är en nödvändig ingrediens för att framställa sarin.

1 429 människor dog

Samma gas som misstänks ha använts i den attack med kemiska vapen som kostade 1 429 människor livet utanför Damaskus i augusti.

Försäljningen är ett tydligt brott mot de internationella reglerna för handel med farliga ämnen, enligt Daily Mail. Den ska dessutom ha skett under en period då Syriens president Bashar al-Assad misstänktes för att ha lagra kemiska vapen.

Den senaste leveransen ska ha skett i maj 2010.

– Det här är väldigt oroande uppgifter som har avslöjats av Mail on Sunday rörande att natriumfluorid har levererats till Syrien. Vi borde aldrig ha tillåtit president Assads regim att lägga vantarna på ämnet, säger parlamentsledamoten Thomas Docherty från kommittén för vapenexport till Mail on Sunday.

”Med regeringens stöd”

Han säger att de tidigare vetat om exporttillstånden men inte känt till att kemikalien har skickats till Syrien.

– Nu vet vi att under det begynnande inbördeskriget i Syrien så har brittiska företag – med stöd av vår regering – levererat den här potentiellt dödliga substansen, säger Thomas Docherty Mail on Sunday.

Enligt departementet som beviljat exporttillståndet så har natriumfluorid endast varit tillåtet att exportera till Syrien för att användas inom kosmetikaindustrin. En talesman säger att det inte finns någon anledning att misstänka att de brittiska leveranserna använts för att framställa den dödliga gasen.