Svensk gripen i Kenya – misstänks för terrorbrott

En svensk medborgare har gripits i staden Kapsowar i västra Kenya, uppger SVT.

Mannen är misstänkt för att ha haft samröre med terrorstämplade al-Shabab.

Enligt SVT ska  mannen ha gripits av kenyansk polis den 28 mars i Kapowar  i provinsen Rift Valley i västra Kenya. Mannen misstänks ha försökt värva unga män till  det terrorstämplade islamistiska nätverket al-Shabab. Detaljer om gripandet är i nuläget oklara.

– Mannen är svensk och han är nu förd till  Nairobi.  Mer detaljer kan jag inte ge dig just nu, säger länspolischefen Arthur Osiya till SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås.

Mannen har inte sökt hjälp från svenska myndigheter.

– Vi har inte fått några officiella uppgifter till UD, vi har bara tagit del av medieuppgifter, säger  Catarina Axelsson på UD press.

Hon har varit i kontakt med svenska ambassaden i Nairobi.

– De försöker ta reda på vad som hänt och undersöker på plats vad man kan göra. Det är svårt att säga  vad de kan få för uppgifter under helgen, säger hon.

Om det handlar om en svensk medborgare som blivit frihetsberövad kommer svenska ambassaden att erbjuda mannen konsulärt stöd, vilket till exempel kan innebära hjälp med en advokat.

– Det beror på om han själv vill ha hjälp, säger  Catarina Axelsson.

Mannen ska enligt en säkerhetskälla troligtvis  ha  somaliskt ursprung.

Under den senaste tiden har Kenya drabbats av flera attentat som kopplas till al-Shabab. Enligt kenyanska myndigheter finns många sympatisörer till al-Shabab bland somaliska flyktingar. Därför har många somalier i Kenya gripits på senaste tiden. Det skriver  SVT.

Enligt TT har al-Shabaab genomfört terrorattacker i Kenya som hämnd för att Kenyas armé opererat på somalisk mark.

Publisert: