Ex-boxaren backar – ställer inte upp

1 av 2 | Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Julia Tymosjenko och oppositionsledaren och politikern Vitalij Klytjko.

avSofia Roström Andersson

NYHETER

Ryssland har inga planer på att gå över gränserna till Ukrainas fastland, uppger landets utrikesminister Sergej Lavrov.

– Vi har absolut ingen sådan intention, sa han i statlig rysk tv.

I dag meddelade också ukrainske oppositionsledaren Vitalij Klytjko att han inte ställer upp i presidentvalet.

Den ukrainske oppositionsledaren och tidigare boxaren Vitalij Klytjko meddelade på lördagen att han inte kommer att ställa upp som kandidat i presidentvalet i maj, rapporterar Reuters enligt TT.

Istället ger han sitt stöd till miljardären och kandidaten Petro Poroshenko.

– Vi måste nominera en enda kandidat som representerar den demokratiska rörelsen. Detta måste vara en kandidat som åtnjuter starkast möjliga folkliga stöd. I dag är den kandidaten, enligt min mening, Petro Porosjenko, förklarade Klytjko på lördagen på ett möte med sitt parti Udar, enligt TT.

Klytjko ska dock ställa upp i valet till borgmästare för Kiev.

Petro Porosjenko – även kallad "chokladkungen" efter att han har gjort sig en förmögenhet via sötsakskoncernen Rosjen – var utrikesminister i Ukraina under Julia Tymosjenkos sista månader som regeringschef inför presidentvalet 2010.

Under lördagen gav Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov en intervju till den ryska statstelevisionen och sa då att Ryssland inte kommer att beordra sina beväpnade trupper att gå över gränsen till Ukrainas fastland.

”Har inget intresse”

– Vi har absolut ingen intention eller något intresse av att korsa den ukrainska gränsen, sa han enligt AFP, och tycks därmed utesluta en invasion av andra delar av Ukraina efter redan intagna Krimhalvön.

– Vi (Ryssland och väst) närmar oss varandra, sa den ryske utrikesministern vidare i intervjun.

Nyligen tagna kontakter har mynnat ut i en början till ett ”eventuellt gemensamt initiativ vilket kan komma att presenteras för våra ukrainska kollegor", sa Lavrov.

Enligt Reuters ska han dock ha lagt till att Ryssland är redo att skydda rysktalande människor i den forna Sovjetrepubliken.

Ringde Obama

Under fredagen ringde Rysslands president Vladimir Putin upp USA:s president Barack Obama för att diskutera situationen i Ukraina. De ska ha enats om att ländernas utrikesministrar ska träffas för att diskutera en lösning.

Enligt Vita huset var det Putin som ringt upp Obama för att diskutera ett amerikanskt förslag till lösning, som utarbetats tillsammans med Ukraina och EU, skriver TT-AFP.

Obama ska ska uppmanat Putin att komma med ett skriftligt svar på en diplomatisk resolution som utrikesminister John Kerry lagt fram.