London drabbat av farlig smog

LONDON. Fler nödsamtal än vanligt, cyklister i andnöd och ett lager smuts över London.

Saharadammets luftförorening i England har nått tio – på en tiogradig skala.

– Det trycker i bröstet och jag får en massa grus i ögonen, säger taxichauffören Terry Philcox till Aftonbladet.

Aftonbladets reporter på plats i London.
Aftonbladets reporter på plats i London.

Det skulle bli en riktig sommarvecka i England, med solsken och uppemot 21 grader. I stället drog ett dammoln från Saharaöknen in under onsdagen och har nu försatt stora delar av landet i en förorenad dimma – och andnöd.

Under onsdagen var antalet nödsamtal om andningssvårigheter 14 procent mer än vanligt, skriver BBC. Och hälsomyndigheten uppmanade alla med hjärt- eller lungproblem till minskad fysisk aktivitet.

– Vuxna och barn med lungproblem och vuxna med hjärtproblem bör reducera sin fysiska ansträngning, främst utomhus, säger Sotiris Vardoulakis, chef för engelska hälsomyndighetens luftförorenings- och klimatförändringsgrupp i ett uttalande.

”Värre än vanligt”

London och delar av östra England nådde under torsdagen tio på miljödepartementet Defras tiogradiga luftföroreningsskala.

Premiärminister David Cameron kallade situationen ”obehaglig” och ställde in sin joggingrunda på torsdagen. Och många av de Londonbor som ändå ger sig ut i dammet tvingas bära munskydd.

Cyklisten Matthew Cape, 32, försöker ta sig fram så långsamt han kan för att inte komma upp i så mycket flås.

– Det är verkligen inte trevligt. Det känns helt klart i lungorna och man blir lättare andfådd. Sedan känns det i ögonen, säger han.

– Jag bor i London och är van vid usel luft, men det här är helt klart värre än vanligt.

Även landets bilister blir påverkade av den höga smutshalten i luften.

– Det trycker i bröstet och jag får en massa grus i ögonen som jag inte brukar ha. Jag känner mig mer trött än vanligt också, jag mår inte jättebra, säger taxichauffören Terry Philcox, 56.

– Ställen som Kina där de har detta varje dag måste vara fruktansvärda.

”Större risk få anfall”

Enligt astmaföreningen Asthma UK löper cirka 3,6 miljoner av landets 5,6 miljoner astmatiker nu större risk att få ett anfall.

– De två tredjedelar av astmatiker vars astma förvärras av luftförorening kommer att löpa större risk att få ett anfall enligt den skrämmande Defra-varningen, säger Asthma UK-chefen Kay Boycott i ett uttalande.

Det vita dis som lagt sig över England väntas försvinna till helgen. Tills dess får britterna motionera försiktigt – och finna sig i att köra runt i smutsiga bilar.

– Min bil blev plötsligt helt täckt i damm och vi hade precis tvättat den. Nu får vi vänta tills det är helt borta innan vi tvättar den igen, säger Londonbon Sue Cutler, 51.

Publisert: