Allt fler butiker bojkottar danskt fläsk

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

I Danmark har fyra personer dött av antibiotikaresistenta bakterier som påträffats hos grisar.

Samtidigt rasar debatt om landets djurhållning – och allt fler svenska butiker bojkottar nu danskt fläsk.

– Det var inget svårt val egentligen, säger Ica-handlaren Hanna Hedin i skånska Hammenhög.

Trenden är tydlig. Även i danska medier rapporteras det om hur svenska butiker i allt större utsträckning bojkottar danskt fläskkött.

Ica i Hammanhög sydväst om Simrishamn är en av butikerna som nu skippar det billigare danska köttet.

– Det finns ju egentligen ingen anledning att importera danskt fläskkött. De har ju inte samma goda djurhållning som vi har här, säger butikschefen Hanna Hedin.

Starkt ifrågasatt

Den danska djurhållningen har sedan tidigare varit starkt ifrågasatt med rapporter om trånga bås, avklippta knorrar, genmodifierat foder och fixeringsställningar för suggorna.

Nu sprids även oro för en typ av en så kallad MRSA-bakterie som blivit resistent mot antiobiotika och hittats hos 88 procent av danska grisar, enligt Dagens Nyheter.

På sin hemsida bekräftar danska myndigheten Statens serum institut att ett fjärde dödsfall bekräftats som härleder till bakterietypen som påträffats hos grisarna.

– Jag tycker inte att man ska vara orolig för bakterien överlag, men däremot bör de som arbetar med djur ta det på allvar, säger Björn Bengtsson, veterinär och antibiotikaexpert vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Inget tyder på att smittan sprids genom att människor äter fläskkött, men vid kontakt med smittade grisar finns en risk att bakterien överförs, enligt Björn Bengtsson.

Problemet med just den här typen av MRSA-bakterie är att den kan orsaka svårbehandlade infektioner och är svårbehandlad. Orsaken till att den är så utbredd uppges vara en grov överanvändning av antibiotika i dansk grisskötsel.

– Ju mer antibiotika som används ju mer ökar förekomsten för resistens och det blir svårare att behandla djuren när det verkligen behövs.

Ica-handlaren Hanna Hedin har följt rapporteringen om behandlingen av danska grisar och blivit bestört.

Positivt bemötande

– Det låter ju fruktansvärt och det är ett ansvar vi måste ta. Vi kan inte göra allt, men någonstans måste man börja.

Även på Coop Sundby Park i Sundbyberg har man valt bort fläskkött från vårt grannland.

– Vi hade sedan tidigare haft det uppe för diskussion i ledningsgruppen och med de köttansvariga och sedan fått påtryckningar från våra gäster. I fredags tog vi beslutet att ta bort det, säger Marie Karlsson, butikschef vid Coop Sundby Park.

Både därifrån och i Hammenhög har kunderna gillat beslutet.

– Det har bara varit positivt och många kommer fram och gratulerar och säger att det var bra gjort, säger Hanna Hedin vid Ica i Hammenhög.

Centerpartister uppmanar till bojkott

Centerpartiets tre EU-kandidater från Jämtland har uppmanat matbutiker i Jämtland att plocka bort danskt fläskkött från hyllorna. En av dem, riksdagsledamoten Per Åsling (C) har fått en Icabutik till bojkott.

– Vi värnar ju de svenska konsumenterna och livsmedelssäkerheten. Det är inte rimligt att sälja livsmedel som är producerat på ett olagligt sätt inte bara i Sverige utan även inom EU. Antibiotikaanvändningen skapar multiresistenta bakterier och vi uppmanar butiker att inte sälja fläskköttet, säger han till Politikerkollen.

Enligt Åsling finns en stark uppbackning bland allmänheten.
– Man vill ha säker och bra mat. Det måste ske genom att svenska handlare bojkottar. Sverige har god djurrätt och det är något svenska konsumenter uppskattar.

Åsling har själv varit bonde.

– Jag har aldrig varit grisproducenten. Jag har varit bonde, är riksdagsman. Jag har inget som helst annat intresse än att svenska konsumenter ska få bra livsmedel och att lagar och regler ska gälla.

Publicerad: