Natoplan kan lösa Maddies försvinnande

1 av 2 | Foto: Madeleine McCann försvann den 3 maj 2007.
NYHETER

Ett spionplan från Nato kan vara lösningen på Madeleine McCanns försvinnande.

Enligt brittiska Daily Express kan flickans kidnappare ha fastnat på bild när det militära planet fotograferade av Algarvekusten i Portugal dagen då hon försvann.

Det portugisiska planet ska ha fotograferat av kustremsan i södra Portugal där treåringen befann sig med sin familj.

– Flygplanet kan erbjuda ett nytt spår i jakten på Madeleine. Under kvällen den 3 maj 2007, dagen då Madeleine försvann från semesterorten Praia da Luz, tog planet flygfoton av den delen av Algarve, säger den brittiska militärexperten Philip Burden till Daily Express.

Kraftfull teknik

Bilderna ska ha överlämnats till portugisisk polis i samband med att Natorepresentanter fick information om försvinnandet, som engagerat människor över hela världen.

– Planet var på ett övningsuppdrag av Nato och hade använts under liknande uppdrag i andra europeiska länder vid andra tillfällen, säger Philip Burden.

Planet ska ha flugit över just den semesteranläggning, Ocean Club, varifrån Madeleine McCann försvann.

Flög lågt

Philip Burden uppger att bilderna är tillräckligt högupplösta för att identifiera byggnader och människors ansikten.

– Det gjordes en rad lågflygningar över resorten som en del av en långt fotospaningsuppdrag. Även om solen var på väg att gå ner kunde människor och byggnader tydligt ses på bilderna, säger han.

Enligt Daily Express kan bra bilder vara av stort värde för att kartlägga vad som egentligen hände då "Maddie" försvann. Enligt tidningen är spionkameror av det här slaget så sofistikerade att de till och med kan fånga upp registreringsnummer på fordon och vid goda förutsättningar - människors ögonfärg.