Första prognoserna: Clinton vinner två stater

1 av 10
NYHETER

NEW YORK. Den amerikanska politikens egen Super Bowl är här – och i natt kan allt avgöras.

Om Donald Trump och Hillary Clinton vinner så många delstater som väntat, då är det troligen ”Game over” för motståndarna.

Klockan 01.00 presenterades de första resultaten – och Clinton och Trump tog kommandot direkt.

LÄS ALLT OM HUR PRIMÄRVALEN FUNKAR HÄR

Ingenting är som Super Tuesday.

Den långa, utdragna primärvalsprocessen  kulminerar under ett dygn i en politikens egen Super Bowl – kombinerad med Mardi gras och julafton.

Sammanlagt går femton delstater och territorier till val:

Alabama, Alaska, Arkansas, Colorado, Georgia, Massachusetts, Minnesota, North Dakota, Oklahoma, Samoaöarna, Tennessee, Texas, Vermont, Virginia och Wyoming.

Det är således upplagt för knockout.

Kandidaterna kan skaffa sig övertag

Visserligen har ingen kandidat möjlighet att i formell mening säkra nomineringen redan nu, men den som vinner tillräckligt många av Super Tuesday-staterna kan skaffa sig ett förkrossande övertag – och det är precis vad som ser ut att hända.

På den republikanska sidan, där tonläget senaste veckan blivit så hårt och smutsigt att valrörelsen nu mest påminner om en gänguppgörelse, är Donald Trump storfavorit nästan överallt.

Ted Cruz kan förmodligen utmana i hemstaten Texas och det är förvisso där, i USA:s näst folkrikaste stat, flest delegater står på spel men om ”The Donald” samtidigt sveper hem hela södern – där han till skillnad från alla andra metodiskt kampanjat sedan tidigt i somras – spelar det ingen roll.

Han får ett ointagligt försprång.

För Cruz är Texas helt avgörande. Kan han inte vinna ens på hemmaplan är han definitivt rökt. Men bara det räcker inte. Den konservative senatorn  måste överraska och ta ett par av de traditionella sydstaterna också. Annars finns det ingen väg framåt, för han är chanslös i de val längre norrut som följer härnäst.

”Lika bra Rubio hoppar av”

Marco Rubio är, paradoxalt nog, inte fullt lika beroende av en vinst i natt. Han behöver ”bara” göra ett bra resultat och sluta som hyggligt stark tvåa här och där. Hans stora utmaning – om han nu inte floppar totalt i natt – väntar 15 mars, när slaget står hemstaten Florida. 

Men då, om inte förr, måste han verkligen vinna.

– Men det är lika bra att Lille Marco hoppar av nu. Han borde göra det. Han har ju inte vunnit någonting, skrockar Trump i en intervju med Fox News, väl medveten om att det förmodligen är Rubio som kommer utgöra sista hindret på vägen mot nomineringen.

Clinton vinner förmodligen

I det demokratiska racet är det Hillary Clinton som, förmodligen, sopar banan med motståndet.

Bernie Sanders vinner hemma i Vermont och har en hygglig chans även i Massachusetts, men tack vare massivt stöd av afro-amerikanska väljare bärgar Hillary av allt att döma en  jordskredssegrar,  liknande den i South Carolina i lördags, i hela södern.

– Jag ger ändå inte upp. Vi ska kämpa hela vägen, har Sanders lovat vid varje valmöte sedan nederlaget i helgen.

Men i morgon bitti, när krutröken efter monstruösa Super Tuesday lagt sig, kan det visa sig lönlöst att fortsätta.

ARTIKELN HANDLAR OM