Läkare skrev grova sexinlägg om kända svenska kvinnor

En 42-årig psykolog och en 32-årig läkare har gjort grovt sexistiska påhopp på Flashback.

Psykologen vill att Filippa Reinfeldt ska dö. Läkaren hoppas att Alexandra Pascalidou ska gruppvåldtas.

– Tragiskt att läsa om läkare som förespråkar gruppvåldtäkter och kallar kvinnor för horor, säger Alexandra Pascalidou.

Psykologen kallade dåvarande moderata landstingsrådet Filippa Reinfeldt för ”denna vidriga människa” och skrev på Flashback 2012:

”Det är en vacker dröm att det en vacker dag skipas rättvisa. Att den vidriga, inkompetenta och korrupta politikern och brottslingen Filippa Reinfeldt grips, rannsakas, döms och får betala det högsta priset för sitt maktmissbruk och vanstyre.”

Filippa Reinfeldt vill inte kommentera uttalandet. Hennes pressekreterare Henrik Kennedy på vårdföretaget Aleris skriver:

– Vi avböjer att kommentera eftersom detta inte har koppling till Filippa Reinfeldts nuvarande yrkesroll.

När Aftonbladet konfronterar psykologen – som dessutom har skrivit rasistiska kommentarer – slår han bara igen lägenhetsdörren utan att säga något. Sedan svarar han via mail:

– Ett vasst språk, utan någon klarare tanke. Det fanns inget speciellt i åtanke. Någon aktivist har jag aldrig varit. Det var frustration över några då mycket viktiga politiska händelser. Nu minns jag dem inte, skriver den 42-årige psykologen.

”Muslimer=våldtäkt”

Den 32-årige läkaren har, förutom kommentaren om Alexandra Pascalidou, gjort sig skyldig till ett antal rasistiska kommentarer på Flashback. Mellan 2005 och 2010 skrev han flera hatiska inlägg, bland annat att ”blattesvin förstår bara vålds-språk” och att ”muslimer=våldtäkt”. Dessutom använde han uttryck som ”arab-avskum” och ”blåneger”.

Här är några andra kommentarer:

”Achmed våldtar din dotter /…/ följ efter honom, när han är själv, slå honom medvetslös med ett tillhygge bakifrån. stjäl allt han har i sina fickor.”

”De som vi ser på e.g. Efterlyst skulle gärna få halshuggas enl mig”

”Muselmanblattarna/…/tycker vi ska göra uppror och döda dem allihopa. /…/ fram med jaktvapnen och ishockey-klubborna för fan!”

”Vi i väst har till stor del förlorat slaget mot den islamska pestsmittan.”

”Visst ljuger och manipulerar mussarna, det ar ju en del av deras plan... vi måste börja bygga utrotningsläger redan imorgon!”

Den 11 april 2010 skriver läkaren om programledaren Alexandra Pascalidou:

”Efter att ha sett hennes svenskhatspropaganda-program Mosaik för några år sen, så var jag övertygad om att människan var analfabet eller utvecklingsstörd. Eller bägge delar. Hoppas verkligen hon blir gruppvåldtagen. Och om du läser detta Alexandra, din jävla hora, så kom ihåg att det är mussarna som e nassarna o svennarna som e de trackade.”

Alexandra Pascalidou svarar på läkarens hatattack via mail:

– Tragiskt att läsa om läkare som förespråkar gruppvåldtäkter och kallar kvinnor för horor. Så fjärran från Hippokrates ed och läkaretiken. Ytterligare ett bevis på att rasismen och sexismen som går hand i hand finns på alla nivåer och i samhällets alla skrymslen och vrån. Problemet är att det undergräver förtroendet och patientsäkerheten. Vi ska ha nolltolerans mot rasism i samhällsinstanser som är satta att värna, vårda, skydda medborgare.

”Fungerade som en soptunna”

När Aftonbladet konfronterar läkaren svarar han så här om varför han skrev rasistiska och sexistiska inlägg på Flashback fram till 2010, samtidigt som han gick på läkarutbildningen:

– Flashback fungerade som en soptunna för mig, där jag kunde göra mig kvitt tankar som jag inte ville ha med mig i verkliga livet.

Du uppmanar till mord på muslimer och vill ha utrotningsläger för muslimer. Hur tänkte du när du skrev?

– Förmodligen tänkte jag inte alls, utan rycktes med i forumets allmänna jargong.

I ett inlägg uppmanar du till misshandel av våldtäktsmän med invandrarbakgrund. Hur går det ihop att vara läkare och ge vård på arbetstid och sedan vara redo att misshandla på fritiden?

– Jag hade ingen läkarlegitimation på den tiden och jag önskade inte att mitt destruktiva skrivande skulle bli verklighet. I likhet med att de som spelar brutala dataspel, oftast inte agerar i våldsamt ute bland folk.

Du skriver om ”arab-avskum”, ”den islamiska pestsmittan” och att ”muslimer=våldtäkt”. På vilket sätt är muslimer sämre än andra? 

– Jag skrev dumma saker då, det är inte så jag tänker längre. Om någon sårats av mina inlägg, så ber jag uppriktigt om ursäkt.

Du kallar Alexandra Pascalidou hora och vill att hon ska bli gruppvåldtagen. Varför?

– Otroligt omoget uttryckt av mig, inget som jag skulle önska inträffade. Jag beklagar att jag skrev så.

Enligt Läkarförbundets etiska regler ska läkare ”aldrig frångå principen om människors lika värde och aldrig utsätta en patient för diskriminerande behandling eller bemötande”. Bryter dina inlägg på Flashback mot läkarregeln om människors lika värde?

– Jag var som sagt inte legitimerad läkare på den tiden. Vad jag skrev på ett forum för många år sedan har inget med mitt nuvarande yrkesutövande att göra.

Ger du samma vård till muslimska och svarta patienter som till andra patienter?

– Absolut. Jag behandlar alla patienter likvärdigt oavsett etnisk bakgrund.

Tror du att patienter med invandrarbakgrund skulle vilja få vård av dig om de visste vad du har skrivit på Flashback?

– Det vet jag inte. Flertalet invandrarpatienter uppger att de uppskattar just mig som läkare. Jag skulle förklara för dem att jag var ung och oförståndig på den tiden.

Har du erfarenheter av rasism inom vården? Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Publisert: