Prinsessan Birgittas make är död

Johann Georg av Hohenzollern blev 83 år gammal

Prinsessan Birgittas make prins Johann Georg av Hohenzollern har avlidit.

Han somnade in på ett sjukhus i München i dag, uppger hovet i ett pressmeddelande.

– Han var en fantastisk människa. Vi kommer att sakna honom enormt, säger prinsessan Birgitta till Aftonbladet.

Prins Johann Georg av Hohenzollern, eller Hansi som de närmaste kallade honom är död.

Han avled efter en tids sjukdom på ett sjukhus i München, Tyskland.

– Han var en fantastisk människa. Vi kommer att sakna honom enormt, säger prinsessan Birgitta till Aftonbladet.

Det var under onsdagen som hovet skickade ut ett pressmeddelande om dödfallet.

– Jag och min familj har med stor sorg tagit emot beskedet att Prinsessan Birgittas make Prins Johann Georg av Hohenzollern avlidit. Våra tankar går till Prinsessan Birgitta och familjen, säger kungen i pressmeddelandet.

I nuläget finns inga uppgifter kring begravning, meddelar hovet.

Gifta men separerade

Den 25 maj 1961 gifte sig prins Johann Georg av Hohenzollern och prinsessan Birgitta vid en borgerlig vigselceremoni på Kungliga slottet. En katolsk vigsel ägde rum 30 maj i Siegmaringen. Paret fick tre barn tillsammans, Carl Christian, Désirée och Hubertus.

Prins Johann Georg av Hohenzollern och prinsessan Birgitta var fortfarande gifta vid hans död men de har levt separerade i över 20 år.

– Det är väldigt tråkiga nyheter. Jag har träffat prins Johann George och minns honom som en väldigt charmig, vänlig och varm person, säger Aftonbladets hovexpert Jenny Alexandersson.

”Han var empatisk”

Han uppges ha varit omtyckt.

– När jag intervjuade honom i München för många år sedan skämtade han mycket och det blev en hel del skratt under vår pratstund. Han var en empatisk människa som var genuint intresserad av andra människor. Han var väldigt omtyckt av kungafamiljen, säger hon.

Prins Johann Georg av Hohenzollern blev 83 år gammal.

Birgittas och Hansis kärlekshistoria

Journalisten och författaren Barbro Hultman var bara 23 år när hon fick uppdraget att bevaka presskonferensen om prinsessan Birgittas förlovning.

– Nyheten slog verkligen ner som en jättebomb, säger hon.

Journalisten och författaren Barbro Hultman arbetade på Dagens Nyheter när redaktionschefen hade fått nys om den kungliga förlovningslyckan.

– På eftermiddagen den 14 december 1960 störtade redaktionschefen upp till vår redaktion och skrek att prinsessan Birgitta har förlovat sig. Jag fick i uppdrag att ta reda på vem han var men ingen visste. Jag började att ringa folk i och några av Birgittas väninnor yttrade i alla fall några ord, säger hon.

– Nyheten slog verkligen ner som en jättebomb. Vi hade varit svältfödda på positiva nyheter från kungahuset i flera år men nu brakade romantiken loss.

”Förlovningssoffan gjorde debut”

Hovet fick kännedom om att pressen var informerad och kallade till presskonferens.

– När det var klart att det skulle ske på Kungliga slottet den 15 december skickades jag dit, det var ett hedersuppdrag. Mamma, prinsessan Sibylla, och systrarna var mycket uppspelta. Det här var nämligen den första moderna presskonferensen som hovet kallade till. Intervjun skedde i prinsessan Sibyllas våning och paret fotograferades i den berömda förlovningssoffan, det var då soffan gjorde debut som förlovningssoffa.

Barbro Hultman vittnar också om att det var mycket kärlek i luften.

– Aldrig har jag sett en så strålande lycklig människa som Birgitta var då. Bredvid henne satt en lugn, behaglig och oerhört attraktiv blond man som slingrade sina fingrar flera varv kring hennes. De var så förälskade att det var inte klokt. När dialogen kom i gång berättade Hansi vem han var och redan då stod det klart att han var en kulturperson som var så långt ifrån sportiga Birgitta som det gick.

Sågs igen på Solliden

Åren gick och Birgitta och hennes Hansi gifte sig och fick tre barn.

– De bosatte sig i en villa i München men Birgitta gick inte tillbaka till att vara gymnastiklärare utan var hemmafru. Så småningom började hon att arbeta i en väninnas modebutik, hon ville vara en yrkeskvinna.

Senare fick Barbro Hultman chansen att träffa makarna igen.

– Vi sågs 1971 under mitt första besök på Solliden, Öland. De var hemma med barnen för att besöka mamma Sibylla och jag skulle göra ett reportage för tidningen Veckojournalen. Fotografen Olle Wallin och jag träffade paret på en gräsmatta i parken och Birgitta kom fram och hälsade, smal, fnittrig, tillmötesgående och proffissionell. Hansi höll sig i bakgrunden men de såg väldigt förälskade ut och var mycket sympatiska.

”Var goda vänner”

Senare bestämde sig makarna för att bo i olika länder.

– Det här gradvisa medvetandet om att de inte bodde ihop längre och att prinsessan Birgitta valde att bosätta sig på Mallorca orsakade då inga stora skandalrubriker i pressen, säger Barbro Hultman.

– Det jag beundrar hos båda två är att de har kunnat hantera något som i dag skulle kunna bli skandalrubriker, som att de inte bor ihop. Skvallerpressen skrev att han hade affärer med andra kvinnor och att Birgitta också sågs ihop med andra män. De fortsatte att vara mycket goda vänner som umgicks vid familjetillfälligheter.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN