Clinton grillad i nattens debatt

1 av 3
NYHETER

MIAMI. Det ven duktigt runt öronen på Hillary Clinton i nattens debatt i Miami.

Bernie Sanders gick på offensiven med ännu mer kraft än tidigare – och debattledarna la sannerligen inte fingrarna emellan de heller.

Bland annat fick hon den raka frågan om hon avbryter valkampanjen ifall hon blir åtalad för den otillåtna hanteringen av hemligstämplade mejl.

– Snälla nån, det kommer inte att hända. Så det tänker jag inte ens svara på, utbrast den förra utrikesministern lätt bestört.

Första gången Hillary Clinton och Bernie Sanders möttes i en debatt, i Las Vegas i oktober, var de så hövliga och belevade mot varandra att de framstod som vapendragare snarare än rivaler.

Kontrasten fem månader och åtta dueller senare kunde inte vara skarpare.

I ett blåsigt Miami i natt gick Sanders, stärkt av de oväntade framgångarna i Michigan ett dygn tidigare,  fram så hårt och obönhörligt att åhörarna på Dade College vid ett par tillfällen nästan blev upprörda.

Han angrep den förra utrikesministern för hur hon under sin tid i senaten röstade mot förslag som skulle ha hjälpt illegala invandrare, raljerade återigen om att hon måste offentliggöra det tal Wall Street-banken Goldman-Sachs betalade henne hundratusentals dollar för att hålla, och trummade på olika sätt oavbrutet in budskapet att Clinton är en av de främsta representanterna för det han kallar ett korrupt politisk system.

Grillades

Clinton försökte kontra så gott det gick, men hamnade ofta på defensiven.

Även debattledarna från Univision – en spanskspråkig tv-kanal med stor publik i just Florida – gick hårt åt den 68-åriga ”frontrunnern”.

Bland annat fick hon, utan omsvep, frågan om hon tänker hoppa av valet ifall hon åtalas för den otillåtna hanteringen av hemligstämplade mejl, alltjämt föremål för en FBI-utredning.

– Snälla nån, det kommer inte att hända. Så det tänker jag inte ens svara på, utbrast hon.

En annan mycket osentimental fråga gällde hur det kommer sig att så många amerikaner,  enligt väljarundersökning efter väljarundersökning, inte känner att de kan lita på henne

– Det är mycket smärtsamt för mig att höra det. Jag är ingen naturlig politiker, men jag försöker göra så gott jag kan och hoppas att människor ändå kan se att jag kämpar för dem, löd svaret.

Tackade för debatten

Den tuffaste frågan till Bernie Sanders gällde positiva uttalanden han i yngre dagar gjort om Kuba och Fidel Castro – ett mycket känsligt ämne i Florida.

Senatorn från Vermont som kallar sig demokratisk socialist försvarade sig  med att han framförallt vänt sig mot att USA på den tiden försökte diktera villkoren för mindre nationer, men han lär inte ha vunnit några nya anhängare bland Floridas många exilkubaner.

– Tack för en livlig debatt, sa Clinton till sist i sitt slutanförande.

Det var det minsta man kunde kalla den.

ARTIKELN HANDLAR OM