Systrarna attackerades av bitande man

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

NYHETER

Försommarkvällen förvandlades till en skräckupplevelse.

Systrarna Siljebäck blev bitna i ansiktet, släpade på marken och stampade i huvudet av en 28-årig man.

– Varje gång jag ser mig i spegeln kommer jag minnas känslan av att han ligger över mig och biter i min kind, säger Danielle Siljebäck, 25.

Polisen i Östergötland vet vem 28-åringen är sedan tidigare. När de fått veta att de eventuellt skulle komma i kontakt med honom igen har personalen fått särskilda instruktioner.

– Vi har haft interna varningar om att när vi träffar på honom måste vi vara beredda på extraordinär våldsanvänding. Vi har haft med honom att göra just i väldigt våldsamma och udda sammanhang, sa Thomas Agnevik, presstalesperson vid polisen i Östergötland, till Aftonbladet tidigare i veckan.

Cyklade och badade

Sedan i fredags är 28-åringen häktad misstänkt för flera fall av grov misshandel. Tre av hans offer är systrarna Siljebäck – Danielle, 25, och Josefine, 23 – samt deras kompis. För dem var 28-åringen fram till i onsdags kväll bara en ny ytlig bekant. Systrarna kommer från Dalarna, men var och hälsade på sin mamma som bor några mil öster om Motala.

– Det var jättefint väder och vi bestämde oss för att cykla och bada. Han bor i närheten, vi hade träffats en gång tidigare och bjöd med honom. Han var charmig och snäll. Det var en trevlig kväll, säger Josefine Siljebäck.

”Vände på fem sekunder”

Framåt midnatt, när sällskapet hade återvänt till gården där kompisen bor, förändrades stämningen totalt.

– Vi stod utomhus när hyresvärden kom ut och tyckte att vi skulle dämpa oss för att vi väsnades. Då blev han (28-åringen) provocerad. Jag sa till honom att lugna ned sig, vara tyst och dra. Han vände på fem sekunder, säger Josefine Siljebäck.

28-åringen slog henne i ansikten, läppen sprack, och hon föll till marken och svimmade av. Därefter gav han sig på systern Danielle Siljebäck.

Som i The Walking Dead

– Han hoppade på mig. Jag gjorde allt för att försöka få bort honom, men han slog ner mig på marken, säger hon.

Det som sedan hände beskriver Josefine Siljebäck som en scen ur skräck-tv-serien The Walking Dead.

– Jag vaknar av att jag hör min syster skrika. Då ser jag att han sitter på henne och biter henne i ansiktet. Han var som besatt. Det var riktigt sjukt. Jag springer fram, försöker slita bort honom men då ger han sig på mig igen. Han stampade mig i ansiktet och jag fick käkbenet krossat. Jag blev medvetslös och nästa sak jag kommer ihåg är att jag vaknar upp på sjukhuset, säger hon.

Flydde genom hästhage

Danielle Siljebäck minns ögonblicket tydligt.

– Han tog ett bett och slet loss. En flik blev hängande som jag kunde trycka tillbaka så att jag inte skulle förblöda. Blodet forsade.

Danielle berättar att 28-åringen också släpade henne i gruset genom att ta tag i hennes huvud och hår. Hon såg sedan hur 28-åringen tog sig fram till systern igen och stampade henne i huvudet.

– Sedan la han sig ner över henne och bet henne i ansiktet också.

28-åringen gav sig därefter på kompisen, som blev slagen i ansiktet och huvudet. Josefine, Danielle och kompisen lyckades slutligen fly från gården genom en hästhage. De tog sig till systrarnas mamma som bor i närheten.

”Lyckligt lottade som lever”

– Det var en millimeter från att vi blev ihjälslagna. Vi är lyckligt lottade som lever, säger Danielle Siljebäck.

Hon vårdas fortfarande på Universitetssjukhuset i Linköping för skadan i kinden. Såret har inte läkt bra, huden har börjat dö och nästa vecka kommer hon att operaras.

– Varje gång jag ser mig i spegeln kommer jag minnas känslan av att han ligger över mig och biter i min kind. Jag kommer att se ut som ett monster. Josefin och jag har fått men för våra liv, säger hon.

”Plötsligt bli en psykopat”

Josefin Siljebäck vänder sig emot bilden, som polisen gav i onsdags kväll, om att sällskapet festat tillsammans.

– Det stämmer inte. Vi drack några öl var, två stycken max. Och han verkade inte vara drogpåverkad. Det är läskigt att man kan tycka att man är en bra människokännare, men så kan någon vända så snabbt och plötsligt bli en psykopat. Jag vet inte hur jag ska kunna lita på någon, säger hon.

28-åringen greps av polis senare på kvällen. Då hade han, enligt polisen, hunnit dödshota en man som bor på gården och stjäla hans bil. Därefter gjorde han inbrott i ett hus där en av de boende konfronterade 28-åringen. Mannen blev slagen och även han biten svårt i örat.

Dömd för tidigare bitattack

Polisen tror att 28-åringen var påverkad av både alkohol och droger. Han kunde, enligt Motala tidning, förhöras först på fredagen. Tidningen uppger också att 28-åringen dömdes för våld mot tjänsteman i början av maj i år och väntade på att få avtjäna sitt straff. Det är inte första gången han döms för våldsbrott, visar en dom från 2013.

Då misshandlade han flera personer – och bet dessutom ett av offren. Från den händelsen hade 28-åringen, skriver tingsrätten, vaga minnesbilder. Han ska ha blivit stressad eftersom att han uppfattade situationen som att hans partner var i fara. Enligt domen misshandlade han flera personer och en av dem fick en inte "obetydlig bitskada".

Publicerad:

LÄS VIDARE