Varg tros ha tagit tamkatten Ixie

avJoakim Magnå

1 av 3

När Erik Johansen, 25, i byn Svartnäs såg vargen stanna upp i gatljusets sken hade den hans ettåriga katt Ixie i munnen.

På andra sidan ån ylade resten av flocken.

– Man får en olustig känsla i sig, säger han.

Ixie, drygt ett år gammal, försvann sent på fredagskvällen från sitt hem i Svartnäs i Falu kommun. Erik Johansen satt vid köksbordet med familjen och spelade spel.

– När vi hade spelat klart gick jag ut i hallen och såg genom ett fönster hur något springer ut från vår infart ut på vägen, och stannar till under gatljuset. Vi såg direkt att det var en varg och att den hade något svart i munnen, säger han.

– Vi kopplade direkt att det var katten.

Han är jägare och är säker på sin sak.

– "Oj, titta en varg", sa jag. De andra kikade också. Sambon vart ju helt förstörd, även hon kopplade direkt att det var vår katt den hade i munnen.

”Resten av flocken”

Erik Johansen gav sig ut för att kolla läget och hörde då ett jamande runt husknuten. Det var Ixies fyra månader gamla kattunge Minas som hade flytt undan rovdjuret.

– Hon satt fyra meter upp i ett träd. Jag hämtade en stege och tog ner henne. Sedan satte jag mig i bilen för att kolla runt i byn, säger han och fortsätter:

– Samtidigt som jag tog ner den andra katten började det yla på andra sidan ån, 500 meter bort kanske. Det var nog resten av flocken.

Två revir

Trakterna är vargtäta.

Länsstyrelsen i Dalarna utlyste nyligen skyddsjakt på en varg i Svärdsjö, en bit söder om Svartnäs, efter att tre får rivits på kort tid.

Bert Eriksson, naturbevakare och besiktningsman på länsstyrelsen, anser att det mycket väl kan ha varit en varg som tog Ixie.

– Två revir går ihop där uppe i Svartnäs, det är absolut ingen omöjlighet. Men om det är den vargen som varit nere i Svärdsjö kan man inte säga, säger han.

Hur vanligt är det att tamdjur som katter och hundar angrips av varg?

– När det gäller katter är det inte ovanligt. Oftast är det ungvargar som inte är så bra på att jaga som tar katter. Det kan även bli angrepp på hundar ibland, säger Bert Eriksson.

Det ena reviret i området har mellan sex och åtta indvider, inklusive valpar. Storleken på det andra reviret är oklart, enligt Bert Eriksson.

”Tänk om ...”

Ixie har inte återfunnits.

Erik Johansen berättar att han har sett vargar i byn tidigare, men då har de bara passerat genom bebyggelsen. Nu kommer han att ha mer uppsikt över katterna.

– Det är svårt att hålla en utekatt inne, men så fort det börjar skymma får vi ta in dem, säger han.

Han kommer även att vara mer försiktig med barnen.

– Man får en olustig känsla i sig. Tänk om det varit ett barn. Nu säger jag inte att det händer eller kommer att hända. Men risken finns ju. Jag kommer inte att våga låta barnen vara ute och leka ensamma längre.