Gotland strömlöst efter åskoväder

NYHETER

Under de tidiga morgontimmarna drabbades hela Gotland av ett stort strömavbrott och cirka 40 000 kunder saknade el under några timmar. Vid 06.30-tiden var strömmen tillbaka.

–Den är tillbaka förutom på en station på sydöstra Gotland som vi jobbar på, säger Lars-Åke Linander, pressansvarig på Vattenfall, vid 06.30-tiden.

Klockan 03.37 slocknade strömmen på hela Gotland efter att ett åskoväder passerat förbi ön. Under några intensiva timmar arbetade Gotlands energi, GEAB, som sköter strömmen med att felsöka den utslagna brytaren och få tillbaka strömmen till samtliga hushåll.

Vid 06.30-meddelade Vattenfall att nästan alla hushåll kunde tända lamporna igen.

– Strömmen är tillbaka förutom på en station på sydöstra Gotland som vi jobbar på just nu, säger Lars-Åke Linander, pressansvarig på Vattenfall.

”Ingenting funkar”

En man boende i Epelhem i centrala delen av Gotland södra halva berättade att strömmen gick omkring fyratiden på morgonen.

– Ingenting funkar just nu. Det har regnat lite under natten men inte varit någon åska just här, säger han till Aftonbladet.

Dock ska inga viktiga samhällsfunktioner har drabbats enligt Lars-Åke Linander.

– De drivs på reservkraft så de har fungerat hela tiden.

Omkring 40 000 av GEAB:s kunder drabbades av strömavbrottet som pågick i drygt tre timmar.

Vattenförsörjningen drabbad

Enligt P4 Gotland så har strömavbrottet även drabbat vattenförsörjningen på ön. Både vattenverken i Bingeby och i Tingstäde har legat nere under dagen, men problemet bör vara avhjälpt till klockan 12.00. Visbybor uppmanas vara sparsamma med vattnet tills problemet är avhjälpt. Det säger Vattenchefen Susanne Bjergegaard Pettersson till P4.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gotland