Viggo, 6, skadades på cykelutflykten – lämnades av lärarna

1 av 2 | Foto: Stinas son lämnades med en okänd människa när han ramlade på skolutflykten.
NYHETER

6-åriga Viggo lämnades med en helt okänd person när han skadat sig under cykelturen.

– En av lärarna sa "vi måste iväg, vi har bråttom", säger mamman Stina Wikström.

I måndags morse var Stina Wikströms 6-åriga son Viggo på cykelutflykt med sin klass från en skola i Borlänge skriver Dalademokraten.

När de cyklat en bit föll Viggo över styret i en nedförsbacke. En kvinna med barnvagn såg det hela och gick fram för att hjälpa Viggo som slagit ut sin halva tand, blödde från ansiktet och spydde. Men lärarna hade inte tid att stanna.

– En av lärarna sa "vi måste iväg, vi har ju bråttom" och frågade kvinnan om inte hon kunde ta hand om Viggo, säger Viggos mamma Stina Wikström till Aftonbladet.

Sen cyklade de iväg och lämnade Viggo kvar med den för honom okända kvinnan.

Fick hjärnskakning

Kvinnan, som heter Jessica Berg, fick tag i Stina och hennes sambo som båda begav sig till Viggo. Han kördes till Falun lasarett där det konstaterades att han hade fått hjärnskakning. På vägen dit ringde lärarna Viggos pappa för att kolla om de hämtat honom

– Det var först då lärarna kontaktade oss, innan la de allt på henne, säger Stina.

”Hon hade kunnat vara vem som helst”

Stina är upprörd över att de lämnade Viggo bakom sig med en okänd människa. Enligt henne har lärarna i efterhand sagt att de antog att hon och sambon kände Jessica.

– Man kan inte anta när det gäller en 6-åring, då ska man veta. Vi lämnar ju våra barn till dem för att vi förväntar oss att de ska vara trygga där, säger hon och fortsätter:

– Hon hade kunnat vara vem som helst, vad hade hänt om det hade varit någon annan?

Även Jessica tycker att lärarnas beteende var skrämmande och att det var jättekonstigt. Enligt henne klev de inte ens av cyklarna för att kolla hur han mådde.

– Varför lämnade de honom med mig och mina barn? Jag fattar inte, här ska jag trösta en pojke jag inte känner. De vet mer om honom än vad jag gör.

”Brustit i deras tillsyn”

Skolans biträdande rektor Johanna Dahlin bekräftar att lärarna lämnade Viggo.

– De har brustit i deras tillsyn, det är de väl medvetna om och de är ångerfulla.

Just nu jobbar de med händelsen, men hon kan inte säga om det kommer bli några konsekvenser. Enligt henne finns det riktlinjer och rutiner för hur lärare ska agera, vilket är skoledarnas ansvar att förmedla till lärarna. 

– Vi ser allvarsamt på det här.