Detta har hänt: Mona Sahlins intygsskandaler – på 30 sekunder

Mona Sahlin med livvakten. Bilden tagen 2011.
Mona Sahlin med livvakten. Bilden tagen 2011.

Vad det handlar om:

Den 4 maj avslöjar Expressen att Mona Sahlin skrivit ett felaktigt intyg till sin före detta livvakt om att han tjänar 120 000 kronor i månaden. Detta för att han skulle få köpa en lägenhet för 10 miljoner.

 
Enligt Sahlin skulle hon själv ha betalat honom 60 000 kronor varje månad ur egen ficka, utöver hans vanliga lön.

Samma dag som avslöjandet kommer meddelar Sahlin att hon avgår från jobbet som regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism med omedelbar verkan.

Dagen efter meddelar den före detta livvakten att också han lämnar sitt uppdrag.

 
Åklagare inleder en förundersökning mot Mona Sahlin om osant intygande.

Senare framkommer att Sahlin skrivit två ytterligare intyg där hon hävdat att livvakten haft högre inkomster än han hade.
Den 21 september avslöjas att Mona Sahlin och livvakten har delgivits misstanke om brott. Sahlin misstänks för osant intygande i tre fall – och livvakten för brukande av osant intyg. Båda förhörs av polis.

Den 26 oktober avslöjar Expressen att Sahlin även skrivit intyg på myndighetens papper för att hjälpa misshandelsdömde Alexander ”The Mauler” Gustafsson att få visum till USA.

Den 12 januari 2017 bekräftade åklagaren att nya förhör ska hållas med både Mona Sahlin och livvakten, detta sedan förhör hållits bland annat med personer som arbetar på regeringskansliet.

Den 20 februari 2017 erkänner Mona Sahlin sig skyldig till brott i samband med att hon skrev ett falskt intyg. Hon kommer därmed att få betala böter, det blir ingen rättegång. Livvakten erkänner sig skyldig till brukande av osann urkund.

Publisert:

LÄS VIDARE