Resebolag: Avskräcker inte turister

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 16

Än så länge finns ingen uppgift om att svenskar i Thailand har drabbats av det senaste dygnets explosioner. Oron i landet lär inte avskräcka svenska turister, enligt resebyråer som TT talat med.

Minst fyra personer har dödats i sprängdåd i Thailand det senaste dygnet, enligt nyhetsbyrån AFP. Varken UD eller resebyråerna har några uppgifter om skadade svenskar.

– Vi har 27 svenskar på plats i Phuket, men vi har inte fått några reaktioner från dem till oss, säger Mathias Bergendahl, informationschef på Fritidsresor.

Thailand är ett populärt turistmål för svenskar, framför allt under vinterhalvåret. Inför årets vintersäsong har Fritidsresor märkt en ökad efterfrågan på resor till Thailand. Än så länge har bolaget inte vidtagit några särskilda åtgärder med anledning av de nya oroligheterna.

– När den här typen av incidenter sker har vi en tät dialog med UD för att se hur de ser på läget. Vi kommer att bevaka det här nära, säger Bergendahl.

"Lugnt på gatorna"

Resebolaget Ving har för närvarande inga svenskar som befinner sig i Hua Hin, enligt informationschef Magdalena Örn.

I Phuket finns däremot 49 svenskar som resebolaget nu håller på att kontakta. Ingen av dem befinner sig vid stranden Patong, det område i Phuket som utsatts för explosionerna. Resebolagets destinationschef är just nu ute på gatorna i Patong och berättar att det för närvarande är väldigt lugnt där, säger Magdalena Örn, som inte tror att händelserna kommer att påverka den svenska turismen i Thailand märkbart.

– Thailand har en särställning som turistland bland svenskar. Tidigare oroligheter i landet har inte fått svenskar att sluta resa dit.

Hittills har ingen av de svenska turisterna uttryckt någon önskan om att åka hem tidigare än planerat, enligt Örn.

Svenskar kontaktas

Apollo har i sin tur ett 30-tal nordiska turister i Hua Hin, varav fem är svenskar, berättar presschef Ann-Sofie Olsson. Resebyrån kontaktade de nordiska turisterna under natten för att försäkra sig om att samtliga resenärer var oskadda.

– Flera av dem var vakna och tacksamma för att de fick information. Vi håller kontakt med dem och uppmanar (dem) att följa UD:s rekommendationer om att vara försiktig, säger Ann-Sofie Olsson.

Apollo har dessutom 33 gäster i området kring Phuket och försöker kontakta dem under morgonen.

Sedan tidigare avråder UD från resor till provinserna Narathiwat, Yala, Pattani och Songkhla i södra Thailand, på grund av säkerhetsläget.

TT

Publicerad: