Fridolin: ”Inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker det kan vara”

Under torsdagsmorgonen sa Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin att han inte förstått att kvinnor kunde känna sig kränkta av att inte bli hälsade med ett handslag.

I kväll pudlade han rejält i SVT:s Aktuellt.

– Man vill förklara och försvara partiet man älskar och så klantar man bara till det ännu mer, och jag vill verkligen be om ursäkt, säger Fridolin.

Under gårdagen lämnade miljöpartisten Yasri Khan sina politiska uppdrag efter att det kommit fram att han inte skakar hand med kvinnor. I morse kommenterade språkröret Gustav Fridolin turbulensen kring partiet i Sveriges Radios P1 Morgon. Han sa då att partiledningen känt till på vilket sätt Khan hälsar på kvinnor och gav sin syn på det hela.

– Jag tycker att man måste kunna ta en kvinna i hand, visa en kvinna respekt. Det finns uppenbarligen människor som tycker olika. Det påverkar personens förtroende. Därför får man inte plats i Miljöpartiets partistyrelse.

– Jag kan erkänna att jag inte fullt ut förstått hur många kvinnor som kände sig besvikna. Vi har ett stort arbete framför oss.

Ett uttalande han sedan upprepade i SVT:s Gomorron Sverige:

– Jag kände till det. Jag hade inte förstått hur kränkande vissa kvinnor tycker att det kan vara, sa Fridolin i SVT.

Krishanteringen orsakade ny kritik

Men försvartalet efter den senaste veckans turbulens föll inte i god jord. I stället försatte det honom, partiet och regeringen i nya problem.

Anna Kinberg Batra (M) tog upp hans uttalande under en frågestund i riksdagen. På sociala medier uttryckte många upprörda känslor. Även internt mottog han hård kritik. Bland annat av riksdagsledamoten Karin Svensson Smith (MP) i SVT.
– Han har missat att kvinnor känner sig kränkta om man inte tar en hand när vi sträcker fram den och vill hälsa. De framgångar som kvinnorörelsen har gjort i Sverige och den jämställdhet vi har nu, vi vill gå längre, vi vill inte backa bandet, säger Svensson Smith.

Ber om ursäkt

Och när Gustav Fridolin under torsdagskvällen framträdde i direktsändning i Aktuellt var han både ångerfull och självkritisk.

– Det är bara att erkänna. Här kommer man hit för att man vill förklara och försvara partiet man älskar och så klantar man bara till det ännu mer, och jag vill verkligen be om ursäkt till alla miljöpartister som fått det ännu jobbigare under dagen när man ska förklara detta.

Han kommenterade också att han inte bara en utan två gånger under dagen sagt att han inte förstått att vissa kvinnor kunde känna sig kränkta av att inte bli hälsade med ett handslag.

– Jag pratade inte om generella termer utan jag pratade just om Yasri Khan. Den information jag hade och har är att han var att han var en respekterad medlem som kvinnor och män i Upplands Väsby kommun där han var aktiv jobbade bra med och att det var därför valberedningen hade föreslagit honom till partisytelsen. Därför reagerade inte jag som jag borde när jag förstod hur han hälsade.

Fridolin: ”Vi är ett feministiskt parti”

Gustav Fridolin upprepade också vad han sa redan under morgon, att han sedan tidigare visste hur Khan hälsade. Samtidigt konstaterade språkröret att han inte reagerat med ”den kraft” som han borde ha gjort.

– Vi är ju ett feministiskt parti och vi är ett parti som tror på mångfald och i detta har det uppstått kulturkrockar som vi inte riktigt klarat av att hantera. Och det är därför vi nu behöver den här djupa värderingsdiskussionen där alla miljöpartister behöver vara med.

Under torsdagen publicerade Miljöpartiet också ett öppet brev till sina medlemmar och sympatisörer på partiets hemsida med anledningen av krisen, där de bland annat säger att Miljöpartiet är ett parti för mångfald som inte accepterar extremism.

Publisert:

LÄS VIDARE