Polisen knäckte koden - fem misstänkta terrorister gripna

avKarin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4
Efter terrorattacken i Bryssel kablades en bild ut på de tre män som misstänktes vara ansvariga för bomberna på flygplatsen Zaventem. ”Mannen i hatten” var den enda som troddes ha överlevt attacken. Mohamed Abrini som greps nära Bryssel den 8 april tros vara den efterlyste.

Fem personer har gripits i Birmingham och på Gatwick misstänkta för terrorism.

Det finns misstankar om att man planerat terrordåd i Birmingham.

Gripanden gjordes sedan amerikanska experter lyckats knäcka den kod som använts av den misstänkte Brysselterroristen Mohamed Abrini, uppger The Sun.

Genombrottet kom sedan amerikanska experter hackat sig in i den mobil som kan knytas till Mohamed Abrini, en av de misstänkta terroristerna bakom självmordsåden i Bryssel 22 mars.

Abrini har uppgett i förhör att det är han som är ”mannen i hatt” på bilden från attacken mot flygplatsen – men det är högst oklart om det verkligen stämmer.

Enligt The Suns källor ska experterna ha hittat ett dussintal krypterade meddelanden samt bilder av välbesökta ställen i Birmingham: shoppinggallerian Bullring, järnvägsstationen på New Street och Aston Villas fotbollsstadium.

Krypterad karta

Mobilen ska också ha visat att Mohamed Abrini kan ha rest till England tre gånger, den senaste i juli förra året - fyra månader före Paris-massakern.

– Det är inte säkert att det är Abrini som fotograferat landmärkena i Birmingham själv, säger en säkerhetskälla till tidningen.

Andra bilder i de krypterade meddelanden föreställer en karta över centrala Birmingham och en över stadsdelen Small Heath. Åtminstone ett av gripandet i fredags ska ha skett i Small Heath.

Länk till Paris-ledaren

Enligt boende i området ska den gripna gå under namnet Sajad Khan och ha arbetat som taxichaufför.

– Han verkade vara en vanlig, hårt arbetande, familjefar, säger en granne till The Sun.

Genombrottet ska ha kommit strax efter Paris-attentatet då man kom över terrorledaren Abdelhamid Abaaouds mobil sedan han skjutits ihjäl av polis. Samma foto av Bullring-gallerian fanns i hans telefon som sedan hittades i Abrinis.

En 59-årig man har häktats. Polisen har begärt ytterligare en vecka för att utreda de andra fyra gripna, varav en kvinna.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM