Statsvetare om MP: ”De är amatörer”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

NYHETER

42 procent av de tillfrågade socialdemokraterna vill bryta samarbetet med Miljöpartiet, enligt en undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Nu kommer hård kritik mot MP från S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:

– Miljöpartiet är som en toyboy för S. Ett kuttersmycke som behöver den äldre och mer erfarne för att komma upp i hierarkin. Men nu måste de skärpa sig och lära sig hantverket, säger han.

Den senaste tidens skandaler inom Miljöpartiet gör att allt fler socialdemokrater tappar förtroendet för samarbetet mellan partierna. Det visade helgens undersökning från Aftonbladet/Inizio.

42 procent av de tillfrågade S-väljarna vill bryta och 19 procent är tveksamma till regeringssamarbetet.

Efter valet i september 2014 genomförde Aftonbladet/Inizio en undersökning om möjliga politiska samarbetspartners. Då tyckte 80 procent av de tillfrågade socialdemokraterna att Miljöpartiet var det självklara valet.

”Har ett svårt läge”

Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, konstaterar att det alltid funnits en kluven inställning hos S till MP.

– Vi har en parlamentarisk situation där den rödgröna regeringen har ett svårt läge där man uppvisat svaga förtroendesiffror. Då är det många väljare som kanske tänker att partierna ska tänka på ett annat sätt. Ju lägre opinionssiffror S har desto fler vill bryta arbetet med MP, säger Bjereld.

– Jag tror att de som varit tveksamma till samarbetet har triggats igång. Det kan vara av på grund av händelserna som varit med Kaplan och Yasri Kahn, eller så kan det vara en misstro mot MP:s sätt att hantera konflikterna.

Stig-Björn Ljunggren, också han S-märkt statsvetare och debattör, säger att relationen mellan S och MP länge varit ansträngd.

– Socialdemokraterna har ju varit irriterade på Miljöpartiet. Man tycker att de uppträder omoget och att de inte vet hur det fungerar, att de krånglar. De har inte alls den här tydliga kommandostrukturen som finns i Socialdemokraterna.

Historiskt sett beskriver han relationen som en ”toyboy”.

– Det är som en gamling som söker en yngre. En erfaren och stabil som kan föra en högt upp i hierarkin.

”De är amatörer”

Stig-Björn Ljunggren påpekar att MP, bildat 1981, fortfarande är ett ungt parti och att Åsa Romson och Gustav Fridolin nu får bära hundhuvudet för krishanteringen. Samtidigt tror han inte att något annat ledarpar, med till exempel Maria Wetterstrand, hade klarat det bättre. Kritiken riktar han mot Miljöpartiet i stort.

– De är amatörer, framförallt i deras vanliga led. De håller på och lär sig hur man gör.

Så vad ska MP göra?

– Skärpa sig och inse att de är i lite finare salonger nu. Då får det hippa stå tillbaka lite. De måste lära sig hantverket. Att slå stoppbollar, hur media fungerar, vad man säger och inte säger. Det är en process som S redan gått igenom, men för MP är det lite som en politikens Magdalena Ribbing-kurs nu, de lär sig den hårda vägen.

Det är hårda ord om ett regeringsparti.

– Alla är nybörjare i början.

Hur stort tålamod har Socialdemokraterna med sin regeringspartner?

– Rätt stort, tror jag. De kan ha is i magen, valet är inte än på ett tag. Och samarbetet med MP är en strategisk positionering från S, det är inget one night stand.

– Möjligen sker en regeringsombildning där S tar bostadsministerposten, men då måste MP få något i gengäld.

Jämtin: Har ett bra samarbete

I undersökningen från Aftonbladet/Inizio svarar 29 procent av S-väljarna att de har ”mycket litet förtroende” för MP.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin svarar på undersökningen i en skriftlig kommentar till Aftonbladet:

”Det är svårt att dra några slutsatser av en mätning som görs under en så turbulent period. Vi har ett bra samarbete med Miljöpartiet som jag ser fram emot att fortsätta med.”

Professorn Ulf Bjereld tror att S hittills står ut med MP:s fadäser men säger att tålamodet kan börja ta slut.

– Det beror på vad som händer nu. Om MP lyckas få stabilitet kommer det inte att vara några problem. Men det finns en tidsgräns för S-ledningen hur långt det kan gå, tålamodet är inte oändligt.

Miljöpartiets kris – detta har hänt

Publicerad:

LÄS VIDARE