Profetprofessorn: Trump kommer avsättas

avNiklas Eriksson

1 av 3

Professor Allan Lichtman förutsåg Donald Trumps valseger redan i september.

Nu spår han att Trumps tid i Vita huset blir kort – att han kommer avsättas i förtid.

– Ingen vet riktigt vad han tycker eller var han står. Han går inte att kontrollera, säger Allan Lichtman till CNN.

Sedan 1984 har professor Allan Lichtman vid American University i Washington DC alltid haft rätt. I de åtta senaste presidentvalen har han förutspått den vinnande kandidaten. Så även i år.

Nu kommer han med en ny profetia rörande den tillträdande presidenten – att Donald Trump kommer tvingas avgå i förtid.

– Det finns en väldigt stor sannolikhet att Donald Trump kan ställas inför riksrätt, säger Lichtman till CNN.

Enligt professorn baserar han sitt antagande på hur Donald Trump alltid balanserat på gränsen till det lagliga i sina affärer och att han under valrörelsen anklagats för ekonomiska oegentligheter med bland annat sin välgörenhetsstiftelse.

För att Donald Trump ska ställas inför riksrätt krävs att majoriteten i kongressen ställer sig bakom ett sådant beslut. Efter valet styrs kongressen av en republikansk majoritet, något Allan Lichtman inte tror kommer hindra att Trump ställs inför riksrätt.

– Republikanerna är nervösa rörande Donald Trump, säger Allan Lichtman till CNN.

– Han går inte att kontrollera. Republikanerna skulle hellre se att Mike Pence styrde, en fullständigt förutsägbar och en konservativ republikan helt enligt mallen.

”Det är anmärkningsvärt”

Lichtman är inte ensam om att se en ”impeachment-process” mot Donald Trump, det vill säga riksrätt. Även inom Republikanerna har det förekommit spekulationer kring att Trump avsätts innan hans ämbetsperiod är över. Men allra tydligast i frågan har den konservativa radiopersonligheten Rush Limbaugh varit och även han är övertygad om att det blir tal om riksrätt.

– Snacket kommer börja dag två, efter Trumps första exekutiva beslut, sa Limbaugh i sin radioshow enligt Politico.

Det är dock inte särskilt ovanligt att presidenter får dras med diskussionen om att de ska avsättas. Dock är det ovanligare att det sker innan de ens tillträtt, säger Merrick Tabor, statsvetare vid Stockholms universitet och expert på amerikansk politik.

– Det är anmärkningsvärt med de här spekulationerna, säger han.

Han säger att det i frågan hittills förekommit två olika spekulationer om varför Donald Trump skulle ställas inför riksrätt.

– Den ena är att eftersom ”han är som han är” så är det bara en tidsfråga innan han gör något som gör att det går att inleda en sådana här process mot honom. Det andra är att det funnits vissa tankar, som jag inte riktigt tar på allvar, kring att republikanerna egentligen skulle vilja ha någon annan som president, säger Merrick Tabor.

Besvärande för republikanerna

Han tror dock det är osannolikt att partiet ska vända sig mot honom som läget ser ut i dag och för att inleda en ”impeachment-process” krävs alltså en majoritet i kongressen.

– Han jobbar väldigt mycket med partiet och väldigt många av dem som kommer få höga poster tillhör etablissemanget, så det finns inte samma motsättningar inom partiet som under valrörelsen, säger Merrick Tabor.

– Det skulle också vara oerhört besvärande för republikanerna att driva den här processen mot den egna presidenten och mot de egna väljarna, det skulle bara bekräfta den här bilden av att etablissemanget är mot honom. Så jag tror att det skulle krävas något väldigt allvarligt. I princip ska det äventyra landets säkerhet.

Hittills i USA:s historia har bara två presidenter ställts inför riksrätt, Andrew Johnson år 1868 och Bill Clinton – men ingen av dem dömdes, skriver Vanity Fair.

ARTIKELN HANDLAR OM