”IS-terrorister har tagit sig till Sverige”

Säkerhetspolisen och polisens nationella avdelning har gått in i stabsläge efter att man fått information om ett misstänkt terrorhot, erfar Aftonbladet.

– Jag kan bekräfta att vi just nu jobbar intensifierat med att bedöma information som kommit till oss, och som vi inte kunnat avfärda, säger Simon Bynert vid Säpos pressjour.

Enligt Aftonbladets källor finns det uppgifter om att flera IS-terrorister tagit sig till Sverige.

Säpo har inte höjt terrorhotnivån i Sverige.

Aftonbladet erfar att Säpo och Nationella operativa avdelningen, Noa, har fått information om ett terrorhot mot Sverige och har gått in i så kallat stabsläge.

Simon Bynert vid Säpos pressjour är förtegen om ärendet men bekräftar att det pågår ett intensivt arbete med att inhämta information.

– Det har kommit in information till oss som vi inte kunnat avfärda. Vi jobbar intensifierat för att bedöma den, säger han.

Enligt uppgifter till Expressen har Säpo fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige för att utföra ett terrordåd i Stockholm.

Även Aftonbladet har fått uppgifter om att sju till åtta IS-anhängare befinner sig i Sverige, men inte var de kommer ifrån.

Bland annat piketen i Stockholm ska enligt källor ha förhöjd beredskap.

– Det innebär vanligen att man ser till att ha personal hela tiden, och mer personal än vanligt. Semestrar beviljas inte annat än i undantagsfall.

Hotnivån påverkas inte

Säpos presschef Sirpa Franzén påpekar att det är vanligt att Säpo får in tips, men hon vill inte gå in på detaljer om hur Säpo och Noa arbetar.

– Säpo och Noa skulle aldrig tveka på att agera om människoliv stod på spel, vi har beredskap och vidtar de åtgärder som krävs och skulle inte tveka på att agera om något skulle hända.

Har IS-terrorister tagit sig till Sverige?

– Jag har ingen information att lämna med anledning av det. Man ska komma ihåg att vi ofta får information som vi bedömer som tillräckligt allvarligt för att inte avfärda det, säger hon och påpekar att de inte heller vill kommentera huruvida Säpo åkt till Irak.

Om IS-terrorister befann sig i Sverige, skulle man inte höja terrorhotnivån då?

– Just nu bedömer vi att terrorhotnivån inte påverkas och den ligger kvar på förhöjd nivå där den legat sedan oktober 2010. Det viktiga att komma ihåg är att vi är många myndigheter som samarbetar för att hot inte ska realiseras.

Bör man vara orolig?

– Man ska, precis som alltid, lyssna på polisens anvisningar. Man kan lita på att vi och polismyndigheten och andra myndigheter har ett nära samarbete.

Söker ni någon misstänkt?

– Jag har ingen information att lämna om det.

Iraks ambassadör håller koll

Från irakiskt håll kan man inte bekräfta uppgifterna om IS-terrorister som ska ha rest till Sverige.

– Jag har ingen information, ingen officiell bekräftelse om denna potentiella terrorattack i Sverige. Jag hörde detta själv från svenska medier. Men jag undersöker saken, säger Iraks ambassadör i Sverige, Baker Fattah Hussen, till TT.

Däremot har irakiska myndigheter varnat bland annat svenska myndigheter för att IS-terrorister kan finnas bland flyktingar till Europa.

– Vi har ett samarbete, säger ambassadören.

Försvarsmakten redo att bistå

Säpo och Noa samarbetar med anledning av den inkomna informationen. Även Försvarsmakten har kopplats in för att kunna bistå Säpo, om de skulle behöva det.

– Vi är beredda att stödja med helikoptrar och sådant. Vi har en helikopter redo, säger Niklas Englund, informatör vid Försvarsmakten.

Enligt Niklas Englund finns en helikopter redo för behov året runt, men just nu för de en extra dialog med Säpo.

– Vi har alltid en dialog, men just nu är det lite extra dialog kring det här fallet än vad det brukar vara, säger han.

Det ska inte finnas något samband mellan uppgifterna om hotet och den avbrutna ubåtsjaktsövningen under måndagen, enligt Försvarsmakten.

Noa har vidtagit åtgärder

Även på Noa är man förtegen om vad de gör i det här fallet.

– Det jag kan säga är att vi just nu inhämtar information och underrättelser och att även vi har vidtagit en del åtgärder. Men vad vi gör i detalj vill jag inte gå in närmare på, säger Linda Widmark vid Noas pressjour.

Enligt Noa finns det ingen anledning för allmänheten att oroa sig.

– Vi har fortfarande en trea på den här femgradiga hotnivåskalan. Man ska vara vaksam och tipsa polisen om man ser något som verkar obehagligt eller misstänksamt, precis som man alltid ska göra, säger Fredrik Wallén på Noa.

Stabsläget som råder på Säpo och Noa innebär även att Stockholmspolisen organiserat sig för vad som kallas särskild händelse.

– Det i sig är inget ovanligt. Vi har särskild händelse till exempel när det är fotbollsmatcher, Eurovision, och när kungen fyller år. Det innebär att vi kan använda hela regionens resurser, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind, till TT.

Ygeman vill inte kommentera

Inrikesminister Anders Ygeman vill inte kommentera uppgifterna om terrorhot mot Sverige.

”De uppgifter ni skriver om i dag lämnar vi helt till Säpo att kommentera”, skriver hans pressekreterare Victor Harju i ett meddelande till Aftonbladet.

Publisert:

LÄS VIDARE