Brödramysteriet förbluffar läkarna

NYHETER

Aktivt liv på dagarna – vegetativt tillstånd på kvällarna

1 av 6

På dagarna är de aktiva – men när solen går ned glider barnen in i ett vegetativt tillstånd.

De tre pakistanska brödernas sällsynta symptom förbryllar läkarna.

– Vi hoppas kunna lösa den här gåtan, säger ansvarige doktorn Javed Akram till Aftonbladet.

I lokal media har de tre pakistanska bröderna, 1, 9 och 13 år gamla, blivit kända som ”solbarnen”.

När solen går upp vaknar de, fyllda av energi. När skoldagen är slut brukar de två äldre pojkarna spela cricket. Men vid solnedgång blir de handlingsförlamade och viljelösa. När natten nalkas har bröderna hamnat i ett vegetativt tillstånd, enligt läkarna.

– Skeendet är väldigt aggressivt. När de hamnar i sitt vegetativa tillstånd kan de inte ta hand om sig själva utan behöver hjälp med att matas, tvättas och att klä av sig. När de vaknar upp igen är de pigga och allt börjar om igen, säger doktor Javed Akram, som ansvarar för den medicinska undersökningen av barnen.

”Något som vi aldrig tidigare sett”

Det senaste dygnet har berättelsen om de pakistanska pojkarna spritts i internationell media och smeknamnet ”solbarnen” har följt med.

– De kallas för ”solbarnen” men jag tycker att man får det att låta för vanligt. Det här är något som vi aldrig tidigare har sett, säger Javed Akram.

Doktor Akram, som är anställd vid Pakistans huvudinstitut för medicinska studier,  misstänker att brödratrion från byn Mian Kundi har en genetisk sjukdom.

– Barnens föräldrar är kusiner med varandra. Två andra söner i familjen, med snarlika symptom som pojkarna vi undersöker, har dött. Och i familjen finns det två flickor som är helt symptomfria. Det är sannolikt att det har en genetisk förklaring, säger Akram och beskriver Pakistan som ”en fristad för genetiska sjukdomar”.

Väntar på provsvar

Javed Akram hoppas att man inom ett par veckors tid kommer kunna sammanställa resultaten från de omfattande undersökningar som görs. Förutom att undersöka de drabbade barnen har man tagit prover på föräldrarna och planerar även undersöka fler människor i byn.

– Vi hoppas kunna lösa den här gåtan men det är en stor utmaning. Förhoppningsvis kan vi också få hjälp av våra internationella partners på olika universitet, säger Akram.

ARTIKELN HANDLAR OM

Pakistan