"Rektorn låter mig inte visa brösten på prideparaden"

avMalin Wigen, Andreas Randhir Granfors

1 av 2 | Foto: Privat/TT.
Rebecca Lysholm ville visa brösten på prideparaden.

18-åriga Rebecca ville gå barbröstad på prideparaden på Danderyds gymnasium – men rektorn sa stopp.

–  Han sa att han tycker att det är väldigt olämpligt att vi ville visa våra bröst.

Den 17 maj arrangerar en grupp som heter Mångfaldsgruppen en prideparad på Danderyds gymnasium. Någon som blev glad över det var 18-åriga Rebecca Lysholm som går sista året där.

– Tyckte det var kul, äntligen, händer det något på skolan, säger hon.

"Rektorn sa att det var olämpligt"

Hon och några vänner ville klä sig i byxor och visa brösten som på en vanlig prideparad – kanske skriva något viktigt på kroppen.

– Vi ville göra det på riktigt och inte bara vifta med några flaggor.

Rebecca bloggade om det och skrev att de tänkte ”free the nipple”. Det var då som skolans rektor mejlade henne och ville ta ett samtal.

– Han sa att han tycker att det är väldigt olämpligt att vi ville visa våra bröst.

Då påpekade hon de gånger killarna inte har tröja på sig – till exempel under ett lopp skolan arrangerade eller när de solar ute på skolgården.

–  Jag sa till rektorn att om de får göra det så borde vi också få det, men han tyckte det var olämpligt. Jag sa till honom att då gör han ju skillnad på könen, säger hon och fortsätter:

– Han sa att kvinnor får visa brösten utomhus men enbart när vi solar och ligger där ingen ser oss.

"Handlar ju om att vara den man vill"

Rebecca är förbannad, hon menar att pridparad ju handlar om att man ska få vara som man vill – om man blir obekväm är det ju bara att gå därifrån.

– Enligt mig känns de som om vi endast har en prideparad för att det ska se bra ut. Vi ska vara en skola utanpå som representerar allas lika värde. Sedan när de väl kommer till kritan så särbehandlas kvinnor pågrund av deras kön.

"Tycker inte man ska visa bröst eller underliv"

Rektorn Anders Boman står fast vid att han inte tycker att eleverna ska visa sina bröst eller underliv under paraden eller i skolan – varken tjejer eller killar.

– Vi är en arbetsplats, även på en prideparad, och jag tycker inte att vare sig tjejer eller killar ska visa sina bröst eller underliv i skolan.

Han säger att han dock stöder deras kamp kring normer om vad som anses tillåtet för killar men inte för tjejer. Han bjuder gärna in Rebecca till samtal för att arbeta med frågan.

– Det är intressant att diskutera – att det finns en norm i Sverige där killar tycker att de kan ta av sig sina tröjor där de vill.

Följ oss på Facebook