Fängelsedom för 17-åringen i Österrike

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

NYHETER

WIEN/STOCKHOLM. Den 17-åriga flickan från Linköping som greps när hon misstänks ha varit på väg till Syrien döms till fängelse.

Det beskedet kom från domstolen i Wien i dag.

Anhöriga såg chockade ut när domen föll.

Domstolen i Österrikes huvudstad Wien dömde den 17-åriga flickan till 12 månaders fängelse för medlemskap i en terrororganisation. Elva av månaderna utdöms villkorligt, och eftersom flickan suttit häktad sedan i början av december kommer hon släppas på fri fot i dag.

Socialen ska utreda

Flickans mamma, pappa och syskon var på plats i rätten. De verkade chockade när domen lästes upp.

Som motiv till domslutet sa domaren att han inte ser någon nytta med att en så ung person sitter frihetsberövad längre.

När flickan kommer hem till Sverige ska socialtjänsten utreda vilket stöd hon och hennes familj behöver.

– Vi följer den plan vi har. Socialtjänsten kommer att ge henne det stöd och den hjälp vi kan ge. Det vi önskar är att hon kan komma hem så snabbt som möjligt efter det här, och det finns väl en förberedelse för det också, säger Elisabeth Gustafsson (S), ordförande i socialnämnden i Linköping.

Avrättningsbilder i mobilen

Flickan tog sig med buss och tåg via Köpenhamn och Berlin till Wien, där hon greps på tågstationen. Under rättegången, som hölls i Landesgericht i Wien, sa flickan att hon reste för att träffa kompisar som hon fått kontakt med på Twitter.

– Jag skulle träffa tre andra tjejer, men när jag kom hit ville jag åka hem igen, säger hon.

Den 17-åriga flickan satt i mitten av salen på en högryggad stol, klädd i jeans, t-shirt, luvjacka, jympaskor och en cerise huvudduk.

Men åklagaren hävdade att flickan i själva verket var på väg till Syrien för att ansluta sig till terrorsekten IS. De tyngsta bevisen mot 17-åringen fann polisen i hennes mobil. Där fanns bilder på avrättningar utförda av IS och chatthistorik, där hon bland annat gläds över terrordåden i Paris.

”Tanken är fri”

Flickans advokat Wolfgang Blaschitz anförde att detta inte räckte för att bevisa att flickan varit medlem i en terrororganisation. Om det som flickan skrivit säger han:

– Tanken är fri. Det är inte straffbart att sympatisera med IS.

Flickan var mycket fåordig och domaren fick via svensk tolk dra ur henne svaren. Till slut sa hon att hon inte ville svara på några frågor.

Pappan: Tror att hon lurats

Innan rättegången inleddes sa pappan till TT:s utsände utanför rättssalen att han tror att dottern lurats iväg på resan, men han säger också att flickan är arg på föräldrarna för att de larmade polisen.

– Hon är arg för att hon greps, säger pappan.

Föräldrarna hade märkt hur flickan radikaliserats en längre tid och slog larm när hon försvann från hemmet i Linköping.

I en intervju i den österrikiska tidningen Kurier i helgen svarade 17-åringen på frågor via sin advokat. Då berättade hon om vad som lockat henne med IS. Flickan sa att IS-krigarna framställs som popstjärnor på internet och att propagandan ger en positiv bild av livet i de IS-kontrollerade områdena.

”Jag är en ung flicka och trodde för en kort tid på det jag läste. Nu vet jag att allt är propaganda som inte stämmer”, säger hon via advokaten till tidningen.

I Österrike är maxstraffet för att tillhöra en terrororganisation tio års fängelse, men för unga blir det straffrabatt och flickan kunde därför dömas till högst fem års fängelse.

LÄS OCKSÅ

Greps på väg till IS: ”Var enda sättet att inte förlora henne”

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

LÄS OCKSÅ

Greps på väg till IS: ”Var enda sättet att inte förlora henne”

Publicerad:

LÄS VIDARE