Trygg-Hansa

Trygg-Hansas haklapp riskerar kväva barn – stoppas

Av: 

Niklas Svahn

NYHETER

Nanna Linder, 28, fick hem en gratis haklapp till sin sju månader gamla son från Trygg-Hansa.

Men knapparna är lätta att pilla bort och flera föräldrar varnar för kvävningsrisken i olika forum.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Och Trygg-Hansa ska hjälpa folk, säger Nanna Linder.

Nu stoppas haklappen.

När förstagångsmamman Nanna Linders son var fem månader gammal fick hon hem ett baby-paket med olika gratisprodukter. Där ingick också en röd haklapp från försäkringsbolaget Trygg-Hansa.

I bak på den livbojsbeklädda haklappen sitter två plastknappar. Men de sitter löst.Nanna Linder hade uppmärksammat att knapparna satt löst efter andras råd och ville inte ta risken – hon slängde haklappen rakt ner i soptunnan.

Nu vill hon varna andra.

”Paniken växer ju”

Flera föräldrar har hört av sig till Trygg-Hansa och skrivit på olika forum på Facebook om att de varit med om lösa knappar som lossnar – och barn stoppar som bekant saker i munnen – vilket gjort många oroliga för kvävningsrisken.

En mamma skriver: ”Gav min dotter på fem månader lite gröt. Tar av henne den nya haklappen och hittar en lite plastgrej i stolen. Då visar det sig att den lilla plastsaken kommer från haklappen som är från Trygg-Hansa... Det var första gången vi använde den. Tänk om hon fått den i sig.”

Flera föräldrar tackar i kommentarsfältet för varningen och säger att de har hört av sig med samma problem till försäkringsbolaget – vissa utan att få svar på över en månad.

– När man får barn för första gången får man ont i magen för sådant här. Paniken växer ju, man vill kolla allt, säger Nanna Linder.

”Kasta haklappen”

Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa, säger att företaget är medvetet om säkerhetsrisken i barnhaklapparna.

– Vi har uppmärksammat problemet och börjat göra dem med kardborreband. Vi tar det här på största allvar. Barns trygghet är oerhört viktig för oss. Vi jobbar ju med att förmedla trygghet och undvika olyckor, säger Alexandra Gahnström.

Hon går till och med så långt att hon uppmanar föräldrar att slänga haklappen.

– Kasta haklappen och hör av er till oss. Låt inte barnet leka med den, säger Alexandra Gahnström.

Leverantörens ansvar

Försäkringsexperten vill inte svara på om en olycka med haklappen skulle omfattas av deras egen barnförsäkring. Varför det uppstått ett problem med haklapparna menar hon hör till leverantören, men hon säger att Trygg-Hansa gjort stickprov.

– När det handlar om tillverkning och leverantörer så måste jag få återkomma. Om man ser till att det är ett stort antal haklappar så görs det ju stickprov. Jag vet inte om detta gäller något specifikt parti.

Nanna Linder är starkt kritisk till att ett försäkringsbolag inte har säkra produkter.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Och Trygg-Hansa ska hjälpa folk, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

50% rabatt på presenter varje dag hos Cervera – missa inte alla klipp

Cervera

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Trygg-Hansa