Hamstrar grodor för att bekämpa zika

Rusning till grodbutiker i Argentina

Här är de nya krigarna i kampen mot det fruktade zikaviruset.

I Argentina exploderar försäljningen av grodor, som äter de virusbärande myggorna.

Samtidigt slår myndigheterna larm om insekterna verkar stå emot vanliga bekämpningsmedel.

Skräcken för zikaviruset, som kopplas till hjärnskador hos nyfödda, sprider sig över Sydamerika.

Hittills har viruset upptäckts i över 30 länder. Brasilien är hårdast drabbat. Där misstänks över 4 000 fall av förkrympta huvuden hos bebisar ha orsakats av zika.

Hamstrar grodor

I Argentina besprutas stora områden med bekämpningsmedel för att ta död på myggorna som sprider zikaviruset. Hälsoministern Jorge Lemus uppger att de dock verkar stå emot giftet.

– De är resistenta mot kemikalierna, så vi måste ändra sammansättningen, säger han, enligt Daily Mail.

Myndigheter, forskare och allmänhet letar nu efter nya sätt att bekämpa myggorna.

Enligt flera medier har oroliga argentinare börjat hamstra grodor, som äter myggorna. På nätet går det att få tag på grodor för motsvarande ungefär 60 kronor styck i landet. Det är betydligt billigare än traditionella bekämpningsmedel.

”Rea på grodor och paddor. De bekämpar myggor, sniglar och skalbaggar”, heter det i en Facebook-post från en butik, enligt sajten latinone.com.

Kan göra eget insektsgift

Men det är inte bara grodor som sätts in mot zikamyggorna. I El Salvador använder fiskare sig av en speciell typ av fisk, kallade ”fat sleepers”, som äter myggorna redan på larvstadiet.

– De är riktiga krigare i kampen mot zika. De äter alla mygglarver i våra vattentunnor, säger fiskaren Rafael Gonzales till nyhetsbyrån AFP.

I Peru har forskare tidigare tagit fram ett naturligt bekämpningsmedel bestående av kokos, yuccapalm, sparris och potatis. Nu uppmanas allmänheten att tillverka sådana medel själva.

I slutet av februari ska expeter från hela världen träffas i Brasilien för att diskutera hur spridningen av zikaviruset kan bekämpas.

Publisert: