Nordkorea har avfyrat ny robot

NYHETER

Nordkorea har avfyrat ännu en ballistisk robot som landade i havet vid landets östkust. Det uppger sydkoreansk militär, som kallar uppskjutningen för en uppenbar styrkedemonstration.

Onsdagens uppskjutning är bara en i raden av flera som inte följer FN:s resulutioner.

Foto: Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

Uppskjutning gjordes strax före klockan åtta på morgonen, natten mot onsdag svensk tid, från provinsen Södra Hwanghae, som enligt Sydkorea ligger sydväst om huvudstaden Pyongyang.

En sydkoreansk regeringskälla säger att roboten ser ut att ha varit en medeldistansrobot av typen rodong och att den flög ungefär 100 mil, uppger nyhetsbyrån Yonhap.

Sydkorea: ”En styrkedemonstration”

Senast den 19 juli sköt Nordkorea upp tre ballistiska robotar, som flög mellan 50 och 60 mil och landade i havet utanför landets östkust.

Drygt två veckor tidigare testsköt diktaturen en undervattensmissil från en ubåt utanför landets östra kust. Enligt Yonhap kallar den sydkoreanska militären onsdagens uppskjutning för en uppenbar styrkedemonstration efter Seouls beslutet att etablera ett avancerat amerikanskt missilförsvarssystem i Seongju, söder om huvudstaden, i slutet av 2017.

Nordkorea har oavbrutet utvecklat sina kärnvapen och missiler i strid med internationella överenskommelser.

Det är sedan tidigare välkänt att Nordkorea har en stor arsenal av landbaserade robotar. Det finns också tecken på att Nordkorea har gjort framsteg i arbetet med att utveckla kärnvapenspetsar som kan monteras på missiler, vilket oroar internationella bedömare.

Japan fördömer den senaste uppskjutningen som ett "allvarligt hot" mot landets säkerhet, skriver TT.

ARTIKELN HANDLAR OM