Irma, 97, åt mögligt bröd – nu utreder företaget sig själva

Foto: Jonas Hillerström
När Jonas Hillerström kom hem till 97-åriga Irma såg han henne äta en möglig brödbit utan att hemtjänsten, som var på plats, sa till.
NYHETER

Under måndagen kom nyheten om att Irma, 97, fått äta en möglig macka utan att hemtjänstbolaget Getrud Care AB ingrep. Då ville de inte Lex Sarah-utreda det – men nu backar företaget, skriver Kvällsposten.

Under måndagen kunde vi berätta om Irma, 97, som ätit en möglig macka utan att hemtjänsten ingripit. När hennes släkting Jonas fick syn på det tog han kontakt med företaget Gertrud Care AB:s VD Gertrud Weiselblad och bad dem göra en Lex Sarah-anmälan. Då svarade hon att någon sådan anmälan skulle inte göras då ärendet inte föll inom vårdlagen.

”Se om vi behöver förbättra rutiner”

Men nu backar alltså företaget.

– Vi har fattat ett beslut i ledningsgruppen om att göra en Lex Sarah-utredning. Det känns viktigt för då kommer vi att få svart på vitt hela händelseförloppet och därefter kan vi se om det är några rutiner vi behöver förbättra eller om en anmälan behövs upprättas, säger Getrud Weiselblad till Aftonbladet.

”Självbestämmande rätten är oerhört stark”

När Aftonbladet pratade med Getrud i måndags menade hon att personalen inte kunde ha ingripit eftersom det skulle varit ett övertramp enligt socialtjänstlagen.

– Även om man är 97 år så blir man inte omyndigförklarad, kunden får själv bestämma vad hon vill göra. Vi kan aldrig bestämma, det handlar om självbestämmanderätt, sa hon då till Aftonbladet.

Det står hon fast vid fortfarande.

– Ja, så ser jag fortfarande på det. Det här är svåra dilemman personalen står inför dagligen. Du och jag kan ha en åsikt medan vad lagen säger kan vara något helt annat. Vi har ingen rätt att bestämma över någon.

Hon refererar till en avhandling av Tove Harnett, lektor på Socialhögskolan, som behandlar makt i äldreomsorgens vardag.

– Självbestämmandet är en oerhört stark rätt, säger Tove Harnett själv till BLT.

Fått ta emot flertalet hot

Händelsen med den mögliga mackan har skrivits om i både nationella och lokala medier och har på håll väckt så stor ilska att både Getrud och företaget fått mottaga flera hot.

– Det har framkommit hot via mejl, telefon och Facebook. Vi håller på att sammanställa detta nu och ska därefter polisanmäla alltihop. Jag tycker att det är fruktansvärt att man döljer sig bakom sociala medier och går ut och säger både det ena och det andra som är helt oacceptabelt. Därför är det viktigt att vi tar vårt ansvar och går med underlaget till polisen, säger Getrud Weiselblad.

Följ oss på Facebook

ARTIKELN HANDLAR OM

Hemtjänst