”Räkna med en rejäl berg- och dalbana”

Donald Trump på scenen under sitt segertal.

NEW YORK. Det många fruktade, men få på allvar trodde skulle kunna hända, blir verklighet.

Med valet av Donald Trump till president tar USA och världen ett steg ut i det okända.

Hur illa det blir återstår att se. Men räkna med en rejäl berg- och dalbana under en längre tid.

Mörka moln har samlats över världen. Oavsett vad man tycker om Trumps politik så innebär hans seger en extrem osäkerhet om vad som kommer att hända. Helt enkelt därför att ingen vet vilka av alla förslag han kastat fram som han kommer att genomföra.

Vad händer om Trump verkligen säger upp en rad handelsavtal? Experterna säger att världsekonomin riskerar att kastas in i en ny djup kris. Själv hoppas han att resultatet ska bli att fabriksjobben återvänder till USA.

Hur kommer USA:s fiender att reagera? En av dem som lär bli allra gladast är Rysslands Vladimir Putin. Han ser Trump som en svag och oerfaren ledare som han kan manipulera. Han gillar de ryssvänliga uttalanden som Trump gjort och ser det som att USA under fastighetsmiljardären är beredd att se Ryssland som en jämlike.

Kanske avskaffar Trump sanktionerna mot Ryssland och låter Putin få behålla Krim utan att bråka.

Mer oroliga är USA:s allierade inom Nato. Under valrörelsen lät Trump förstå att det inte var självklart att artikel fem om kollektivt försvar i händelse av anfall skulle gälla. Trump menar att så länge inte alla avsätter minst två procent av BNP till försvarsbudgeten så tänker han inte lägga amerikanska resurser på att försvara Nato-medlemmar. Baltikum darrar.

Trump sa under valrörelsen att USA inte borde tveka att använda kärnvapen. Varför skulle man annars ha dem? Den typen av uttalande fick en samfälld värld att reagera med skräck och avsky. Under valrörelsen tvingade hans egen kampanjledning Donald Trump att inte använda sitt Twitterkonto för att hindra honom att nattetid förolämpa folk och skapa skandaler.

Samme man kommer nu att vara den som bestämmer över kärnvapenkoderna.

Segern för Trump kan innebära att hela dagens världsordning som vi känner den kan rivas upp och ersättas av något annat. Oklart vad.

Minns att när Donald Trump startade sin kampanj för ett och ett halvt år sedan så ansågs han chanslös. En excentrisk och självupptagen miljardär och dokusåpakändis som snabbt skulle elimineras i primärvalen.

Trump chockade alla genom att inte bara hänga kvar utan dessutom vinna. Detta trots att han bröt mot snart sagt varenda regel i politikens handbok. Han förolämpade kvinnor och minoriteter. Han ljög, han visade skrämmande kunskapsluckor, han bråkade med sitt eget partis ledning. Den ena skandalen avlöste den andra. Men allt rann av teflon-Donald. Trump bedömdes efter en annan måttstock än Hillary eftersom han inte är proffspolitiker.

Nu står han här som den kanske mest osannolike presidenten i USA:s historia. En man helt utan politisk erfarenhet ska leda världens mäktigaste nation.

Hur kunde han vinna?

Svaret är att en majoritet av amerikaner köpte hans mörka bild av verkligheten där USA tappat sin roll som den fria världens ledare. Där jobben flyttat ut och de illegala invandrarna väller in över gränsen och snor jobben från vanliga hyggliga amerikaner.

De är trötta på proffspolitiker som lovar en massa saker men aldrig levererar. De vill pröva något nytt. De tror att affärsmannen Trump kan driva USA som ett företag och lyckas där vanliga politiker går bet.

Säkert hjälpte det till att hälften av alla amerikaner tjänar mindre i dag än för 20 år sedan. De är beredda att välja vem som helst som säger att han ska hjälpa dem.

Ännu en gång visade sig opinionsmätningarna ha fel. Kanske för att en majoritet av de rekordmånga osäkra väljarna till slut bestämde sig för att lägga sin röst på en förändring. Det är trots allt väldigt ovanligt att samma parti kontrollerar presidentposten för tre perioder i rad.

En av kvällens största förlorare är Barack Obama. Allt han uppnått kan nu omintetgöras. Vi kan räkna med att Trump med hjälp av sin majoritet i representanthuset kommer att försöka avskaffa Obamas sjukvårdsreform, presidentens viktigaste framgång.

Den som vill vara optimistisk kan säga att Trump säkert kommer att omge sig med duktiga rådgivare och lyssna på deras råd.

Pessimisten vet att Trump oftast går sina egna vägar och vägrar att lyssna på andra.

USA är i stort behov av att enas som nation efter den smutsigaste och mest splittrande valrörelsen i landets moderna historia. Men är Trump vars framgångar byggt på att söndra verkligen rätt man att ena nationen?

Det är onekligen en både spännande och skrämmande framtid vi går till mötes.

STÄLLNINGEN JUST NU

Läget stat för stat

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM