Hen vinner USA-valet – om djuren får välja

avNiklas Svahn

1 av 6 | Foto: AFP
NÄ NU FÅR DU GE DA! Apan Geda, även kallad ”kungen av profetior”, har tidigare spått europeiska fotbollsmatcher med stor framgång. Inför USA-valet fick apan välja mellan pappfigurer av båda kandidaterna och svarade med att ge papp-Trump en rejäl kyss.

Opinionsmätningarna pekar på Hillary Clinton.

Men om apor, ”synska” getter och sibiriska tigrar får välja är meningarna delade.

Isbjörnen Felix erbjöds två pumpor fyllda med kött och fisk, den ena med Hillary Clintons flagga och den andra med Donald Trumps – och valde den sistnämnda.

Försök att förutspå valresultatet tar sig ofta vilt skilda uttryck. I kontrast till de stelbenta opinionsmätningarna är det populärt att låta djuren bestämma.

I Kina fick apan Geda välja mellan pappfigurer av båda kandidaterna.

Apan, som dubbats ”kungen av profetior”, har tidigare tippat rätt med beundransvärd precision när det gäller europeiska fotbollsmatcher. När det kommer till USA-valet var han inte sen med att göra sitt val. Han hoppade upp för att ge Donald Trump en kyss, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sibirisk tiger har en favorit

En ”synsk” get i Skottland vid namn Boots har också fått säga sitt. När han släpptes lös gick den treåriga geten fram till två namnskyltar med respektive kandidat. Precis när det såg ut som att Trump skulle bli Boots val vände han om och tog en tugga av Hillary Clintons skylt.

På ett zoo i Sibirien i Ryssland har en tiger och en isbjörn fått säga sitt om presidentvalet. Två pumpor hade fyllts med kött och fisk, den ena med en flagga av Hillary Clinton istucken och den andra med en flagga av Donald Trump.

Isbjörnen Felix nosade på de båda pumporna men valde sedan metodiskt Trump.

Å andra sidan tog den sibiriska tigern opinionsmätningarnas favorit, Hillary Clinton.

Valde samma – tre gånger

Den indiska fisken Chanakya, som sägs behärska spådomskonst, var säker på sitt val. Fisken simmade upp till ytan för att äta av mat vid Donald Trumps ansikte inte bara en gång utan tre gånger, rapporterar Washington Post.

Och så har vi Murdock, en blind katt i Nya Zeeland, som hade Hillary Clinton som favorit.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

USA-valet – det krävs för seger

Detta krävs för Clintonseger

I princip att prognoserna håller. Enligt ­Fivethirtyeight, New York Times, ­Poli­tico, Fox News och i princip alla ­etablerade amerikanska opinions- eller ­nyhetssajter är Hillary klar favorit. Steg ett för att ­säkra segern är dock att vinna Florida. Det skulle göra vägen till seger lång för Trump. Förlorar Clinton Florida kan hon ändå säkra segern genom att ta exempelvis North Carolina, Nevada eller Arizona - tre stater Trump i princip måste ta även om han vinner ­Florida.

Detta krävs för Trumpseger

Florida, staten är så pass viktig för Trump att det tål att upprepas. Dess­utom behöver Trump också ta hem ­några av de andra vågmästarstaterna, som viktiga Pennsylvania med sina 20 elektorer.

Vinner Trump inte Florida kan det ­ändå gå vägen om han tar hem både ­Colorado och Pennsylvania. Och ­North Carolina är fortfarande en ­viktig stat för båda kandidaterna.

Extra fakta

Alla de 1 024 olika scenarierna för hur valet kan gå finns i en sammanställning från New York Times. Tidningen konstaterar att det för Clinton nu finns 693 sätt att vinna. För Trump finns det 315.

 PLUS:  USA:s framtid

EXPERTEN: ”Världen kommer inte att gå under”

SEGERTALET: ”Det är dags för oss att enas”

USA-VALET I SIFFROR: Vita kvinnor och latinos fällde Clinton

CHATT: Så påverkar Trump din ekonomi

RESULTATET: ”Fick flest röster – förlorade ändå”

ARTIKELN HANDLAR OM